Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Serek lebneh przepis krok po kroku
Wypieki Beaty
Domowy kremowy serek zrobiony z jogurtu naturalnego idealny do samodzielnego jedzenia lub jako dodatek.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
day
d
Czas całkowity
1
day
d
Danie
Przetwory
Kuchnia
Kuchnie świata
Porcje
4
Kalorie
134
kcal
Składniki
składniki na serek lebneh
1-2
opakowania
jogurtu naturalnego
((im gęsty tym więcej wyjdzie serka) duże )
przyprawy
( do smaku - sól, pieprz, zioła)
miód
(opcjonalnie - do wersji na słodko)
świeże warzywa
( lub świeże owoce do podania)
Instrukcja
Jak zrobić serek lebneh w domu
Gęste sitko nałóż na miskę.
Wyłóż je złożoną gazą albo pieluchą tetrową.
Do tak przygotowanego sitka przełóż jogurt naturalny.
1-2 opakowania jogurtu naturalnego
Wstaw miskę z sitkiem do lodówki na kilkanaście godzin lub na kilka dni - zależy jak gęsty chcesz otrzymać serek.
Serek możesz podać z miodem i świeżymi owocami albo doprawić solą, pieprzem i ziołami i zjeść go na kanapce razem z warzywami.
miód,
świeże warzywa,
przyprawy
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
134
kcal
Weglowodany:
4
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
10
g
Słowa kluczowe
kremowy serek jogurtowy, serk jogurtowy
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!