Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy jajecznej dodaj pokruszoną chałwę i miksuj aż się ładnie połączy.
200 g chałwy
Dodaj mąkę oraz olej - delikatnie wymieszaj.
120 ml oleju
Przelej ciasto do długiej formy keksowej (około 30 cm), albo do formy na babkę z kominkiem.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50-55 minut - do suchego patyczka (jeśli ciasto będzie mocno ciemniało w trakcie pieczenia, to możesz przykryć je folią aluminiową).
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić polewę czekoladowo-chałwową
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z pokruszoną chałwą - tak aby chałwa się rozpuściła.
50 ml śmietany kremówki, 50 g chałwy
Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści.
100 g czekolady
Delikatnie przestudź polewę, a następnie polej nią ciasto.