Masło orzechowe lekko pogrzej, aby stało się bardziej płynne, dodaj do niego mleko i resztę składników i wymieszaj - jeśli masa nie jest jednolita, to zmiksuj ją blenderem.
0,5 szklanki mleka, 50-60 g masła orzechowego, 1 łyżka syropu klonowego, 20 g nasion chia
Odstaw masę do lodówki na kilka godzin do napęcznienia - możesz co jakiś czas masę przemieszać.
Podobnie przygotuj masę czekoladową - jeśli lubisz mocno czekoladowy smak możesz dać więcej gorzkiego kakao - masę również schłodź w lodówce.
0,5 szklanki mleka, 1 łyżeczka gorzkiego kakao, 20 g masła orzechowego, 2 łyżki syropu klonowego, 20 g nasion chia
Przed podaniem nałóż masę orzechową i czekoladową na przemiennie w szklance.
Orzechy ziemne lekko posiekaj i wyłóż na suchą patelnię, krótko podgrzej, a następnie wlej syrop klonowy.
1 garść orzechów ziemnych, około 3 łyżki syropu klonowego
Mieszaj aż orzechy będą w syropie.
Delikatnie ostudź i jeśli się zbiły w masę, to je lekko rozkrusz.