Jak zrobić pszenny chleb bez wyrabiania i zagniatania
Świeże drożdże rozkrusz i zalej odrobiną letniej wody - rozmieszaj.
15 g drożdży
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i rozpuszczone drożdże (jeśli używasz suszone, to dodaj je w takiej postaci do mąki), wlej resztę wody i całość wymieszaj łyżką.
450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, ok 360 ml wody
Miskę przykryj folią spożywczą, albo szczelną pokrywką i odstaw na 12-18 godzin (poza lodówką). Ciasto po nocy stanie się lepkie i luźne - tak ma być.
Po tym czasie wyjmij delikatnie ciasto na blat obsypany mąką, krótko do przemieszaj i przenieś na papier do pieczenia (bez zagniatania). Aby ciasto się nie rozlewało możesz papier z ciastem włożyć do miski.
Możesz też dodać odrobinę mąki do miski z ciastem i delikatnie przemieszać ciasto. Do drugiej miski włożyć papier do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Przykryj ciasto folią i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (tryb termoobieg). Wstaw do niego naczynie w którym będzie pieczony chleb i grzej go przez 30 minut.
Bochenek włóż do garnka razem z papierem do pieczenia, przykryj pokrywą i piecz przez 30 minut.
Po tym czasie przykrywę zdejmij i podpiecz chleb przez mniej więcej 20 minut (lub do ładnego zrumieniania skórki).
Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.