Kurki oczyść - włóż je na sitko, a sitko umieść w misce, zalej je wodą, przemieszaj, wodę zlej, powtórz czynność aż grzyby będą czyste - możesz też dodatkowo odciąć końcówki nóżek.
200 g kurek
Na koniec zalej grzyby gorącą wodą i odcedź.
Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki, a te małe zostaw w całości.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu - w tym czasie przygotuj sos kurkowy.
100-150 g makaronu
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz - masło klarowane, olej rzepakowy, olej kokosowy - wrzuć grzyby, dodaj przeciśnięty czosnek i podsmaż kilka minut często mieszając.
2 ząbki czosnku
Do grzybów dodaj szpinak, zamieszaj i poczekaj aż zmięknie.
2 garście szpinaku
Dodaj jogurt grecki oraz mascarpone, energicznie wymieszaj, zmniejsz ogień i duś całość przez kilka minut.
100 g jogurtu greckiego, 1-2 łyżki serka mascarpone
Na koniec dopraw solą i pieprzem.
sól
Makaron nałóż na talerze, dodaj sos kurkowo-szpinakowy a wierzch posyp tartym parmezanem.
tarty parmezan
Notatki
Podaję kaloryczność porcji przy użyciu 150 g makaronu i łyżki serka mascarpone.