Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Domowy twaróg przepis
Wypieki Beaty
Przepis na twaróg domowy z mleka i maślanki.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
2
hours
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
20
minut
minut
Danie
Przetwory
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
6
Składniki
składniki na domowy twaróg
3
litry
tłustego mleka
(świeżego (!) lub mleka od gospodarza)
1
litr
maślanki
sok z połowy cytryny
((lub ocet))
Instrukcja
Jak zrobić domowy twaróg
Mleko wlej do dużego garnka i podgrzewaj do temperatury około 70-75 stopni - ale nic się nie stanie jeśli go nawet zagotujesz.
3 litry tłustego mleka
Do gorącego mleka wlej ostrożnie maślankę i sok z cytryny i delikatnie wymieszaj, wyłącz gaz, garnek przykryj i odstaw na około 5 minut.
1 litr maślanki,
sok z połowy cytryny
Mleko powinno powoli rozwarstwiać się i tworzyć grudki twarogu.
Łyżką cedzakową wyjmuj twaróg i odkładaj na sito wyłożone pieluchą tetrową.
Pozostaw tak do odcieknięcia - im dłużej twaróg będzie odciekał tym będzie gęstszy i twardszy.
Gotowy twaróg przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu.
Notatki
Z podanej ilości otrzymasz około pół kilograma twarogu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
domowy twarożek, jak zrobić twaróg
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!