Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, dodaj trochę ciepłej wody i wymieszaj (nie musisz ich odstawiać).
15 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki - łącznie z rozpuszczonymi drożdżami - włóż do miski.
450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju
Dolej ciepłą wodę i zagnieć ciasto - w razie konieczności możesz dodać trochę wody, ale pamiętaj, że ciasto ma być gęste.
około 300 ml wody
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę).
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć, wyjmij na blat podsypany mąką i lekko rozwałkuj lub rozciągnij na placek.
Ciasto zwiń dość ciasno w rulon, włóż je do przygotowanej foremki keksowej o pojemności około 1 l (moja ma długość 30 cm), przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (na około pół godziny do godziny).
Piecz chleb w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.