Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody - podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
Do małego garnka włóż i podgrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło - podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą - od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
ok 120 ml soku z cytryny, 60 g masła, 150 g cukru
Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy - energicznie wymieszaj - podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
2 jajka, 1 żółtko
Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby się pozbyć ewentualnych grudek i skórki.
Odstaw lemon curd do wystudzenia - zamieszaj od czasu do czasu.
Przełóż krem do słoiczka - możesz go przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Notatki
Zakładam, że jedna porcja kremu to mniej więcej połowa słoiczka.100 g lemon curd to około 260 kcal, W. 32 g, Tł. 13, B. 4g - podaję wartości przybliżone.