Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika z popcornem
Ciasteczka zmiksuj albo porządnie ubij wałkiem do ciasta, tak aby były rozkruszone na drobny proszek.
160 g ciastek
Dodaj po trochu rozpuszczone masło i zmieszaj.
60 g masła
Ciastkami wylep spód tortownicy o średnicy 22 cm i schłodź przez kilkanaście minut w lodówce.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni (góra-dół).
Jak zrobić sernik z białą czekoladą
Białą czekoladą rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
200 g białej czekolady, 100 ml śmietany kremówki
W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, dodaj rozpuszczoną czekoladę, krótko zmiksuj - do połączenia składników.
1 kg twarogu sernikowego, 150 g cukru, 4 jajka, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wylej masę na schłodzony spód, piecz przez około 1,5 godziny (jeśli używasz rzadszego sera to czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć) - proponuję też sernik piec postawiony na dużej blaszce, zamiast na kratce, bo masło dodane do ciasteczek ma tendencję do wypływania z foremki - przynajmniej u mnie często się tak dzieje.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik do wystudzenia.
Wystudzony sernik schłodź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - a najlepiej przez noc.
Przed podaniem polej wierzch sernika sosem toffee i ułóż karmelowy popcorn.