Przepis na pyszny sernik z karmelowym popcornem i sosem karmelowym

sernik z popcornem


Sernik z karmelowym popcornem – czy to nie brzmi intrygująco i smacznie?

Bo smaczny, a w zasadzie pyszny – jest bardzo :)

Ciasteczkowy spód, delikatny sernik z białą czekoladą i wanilią, mnóstwo sosu toffee i karmelowy popcorn – ideał :) Czysta dekadencja!

Trzy, a nawet cztery (jeśli ktoś wyjada sos toffee prosto z pojemnika) desery w jednym – czego chcieć więcej :D

Co najwyżej można chcieć więcej i więcej kolejnych kawałków sernika …. ale to już na własną odpowiedzialność, bo kalorii lepiej nie liczyć ;)

Spróbujcie koniecznie, a się zakochacie!

Jak zrobić taki sernik z sosem karmelowym i popcornem?

Najlepiej etapowo ;)

Najpierw zróbcie delikatny i aksamitny sernik na spodzie z ciasteczek.

Wybierzcie tu dobry tłusty twaróg na serniki – ja wybieram taki z wiaderka. Nie trzeba go już mielić, więc oszczędzam czas.

Ja od lat jestem wierna Piątnicy, ale możecie wziąć inny, gęsty i tłusty twaróg.

Do tego – dobra biała czekolada – nada ona ciastu smaku i słodyczy.

Upieczony sernik dobrze jest schłodzić chociaż przez kilka godzin w lodówce – schłodzony sernik smakuje lepiej!

Gdy sernik będzie się chłodził robicie sos karmelowy i popcorn karmelowy.

Popcorn przygotujcie sobie z mojego przepisu – znajdziecie go tutaj – spokojnie wystarczy połowa porcji, ale możecie przygotować całą i resztę zjeść. Popcorn możecie przygotować wcześniej i przechować go w szczelnym pojemniku – na sernik połóżcie go przed samym podaniem, bo po pobycie w lodówce może zmięknąć.

Sos toffee możecie użyć sklepowy, ale ja polecam ekspresowy sos z mikrofalówki – spokojnie wystarczy Wam połowa porcji, chociaż jego też możecie przechowywać i wykorzystać potem chociażby do polania lodów :)

Życzę wam smacznego i polecam do wypróbowania inne przepisy na pyszne serniki!

Ps. Mam nadzieję, że się nie pogniewacie na dużą ilość zdjęć :)


sernik z karmelowym popcornem 1

sernik z karmelowym popcornem 3

sernik z karmelowym popcornem 8

sernik z karmelowym popcornem 10

sernik z karmelowym popcornem 11

sernik z karmelowym popcornem 12

sernik z karmelowym popcornem 13

Sernik z karmelowym popcornem przepis do druku

sernik z czekoladą

Sernik z karmelowym popcornem

Wypieki Beaty
Przepis na aksamitny sernik z dużą ilością sosu karmelowego oraz z popcornem karmelowym.
5 z 1 oceny
Porcje 12

Składniki
  

spód ciasteczkowy:

  • 160 g ciastek - użyłam owsiane, mogą być herbatniki, albo ciasteczka maślane
  • 60 g masła rozpuszczonego - lub do konsystencji

sernik:

dodatkowo:

  • 1 porcja popcornu karmelowego
  • sos toffee /karmelowy

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj albo porządnie ubij wałkiem do ciasta, tak aby były rozkruszone na drobny proszek.
  • Dodaj po trochu rozpuszczone masło i zmieszaj.
  • Ciastkami wylep spód tortownicy o średnicy 22 cm i schłódż przez kilkanaście minut w lodówce.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni.

sernik

  • Białą czekoladą rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
  • W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, dodaj rozpuszczoną czekoladę, krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  • Wylej masę na schłodzony spód, piecz przez około 1,5 godziny (jeśli używasz rzadszego sera to czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć) - proponuję też sernik piec postawiony na dużej blaszce, zamiast na kratce, bo masło dodane do ciasteczek ma tendencję do wypływania z foremki - przynajmniej u mnie często się tak dzieje.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik do wystudzenia.
  • Wystudzony sernik schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - a najlepiej przez noc.
  • Przed podaniem polej wierzch sernika sosem toffee i ułóż karmelowy popcorn.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.

niezapominajki