Przepis na pyszny sernik z karmelowym popcornem i sosem karmelowym
Sernik z karmelowym popcornem – czy to nie brzmi intrygująco i smacznie?
Bo smaczny, a w zasadzie pyszny – jest bardzo :)
Ciasteczkowy spód, delikatny sernik z białą czekoladą i wanilią, mnóstwo sosu toffee i karmelowy popcorn – ideał :) Czysta dekadencja!
Trzy, a nawet cztery (jeśli ktoś wyjada sos toffee prosto z pojemnika) desery w jednym – czego chcieć więcej :D
Co najwyżej można chcieć więcej i więcej kolejnych kawałków sernika …. ale to już na własną odpowiedzialność, bo kalorii lepiej nie liczyć ;)
Spróbujcie koniecznie, a się zakochacie!
Jak zrobić taki sernik z sosem karmelowym i popcornem?
Najlepiej etapowo ;)
Najpierw zróbcie delikatny i aksamitny sernik na spodzie z ciasteczek.
Wybierzcie tu dobry tłusty twaróg na serniki – ja wybieram taki z wiaderka. Nie trzeba go już mielić, więc oszczędzam czas.
Ja od lat jestem wierna Piątnicy, ale możecie wziąć inny, gęsty i tłusty twaróg.
Do tego – dobra biała czekolada – nada ona ciastu smaku i słodyczy.
Upieczony sernik dobrze jest schłodzić chociaż przez kilka godzin w lodówce – schłodzony sernik smakuje lepiej!
Gdy sernik będzie się chłodził robicie sos karmelowy i popcorn karmelowy.
Popcorn przygotujcie sobie z mojego przepisu – znajdziecie go tutaj – spokojnie wystarczy połowa porcji, ale możecie przygotować całą i resztę zjeść. Popcorn możecie przygotować wcześniej i przechować go w szczelnym pojemniku – na sernik połóżcie go przed samym podaniem, bo po pobycie w lodówce może zmięknąć.
Sos toffee możecie użyć sklepowy, ale ja polecam ekspresowy sos z mikrofalówki – spokojnie wystarczy Wam połowa porcji, chociaż jego też możecie przechowywać i wykorzystać potem chociażby do polania lodów :)
Życzę wam smacznego i polecam do wypróbowania inne przepisy na pyszne serniki!
Ps. Mam nadzieję, że się nie pogniewacie na dużą ilość zdjęć :)
Sernik z karmelowym popcornem przepis do druku

Sernik z karmelowym popcornem
Składniki
spód ciasteczkowy:
- 160 g ciastek - użyłam owsiane, mogą być herbatniki, albo ciasteczka maślane
- 60 g masła rozpuszczonego - lub do konsystencji
sernik:
- 1 kg twarogu sernikowego (jak zwykle polecam Piątnicę w wiaderku)
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru
- 4 jajka (użyłam rozmiar L)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
dodatkowo:
- 1 porcja popcornu karmelowego
- sos toffee /karmelowy
Instrukcja
spód:
- Ciasteczka zmiksuj albo porządnie ubij wałkiem do ciasta, tak aby były rozkruszone na drobny proszek.160 g ciastek
- Dodaj po trochu rozpuszczone masło i zmieszaj.60 g masła
- Ciastkami wylep spód tortownicy o średnicy 22 cm i schłodź przez kilkanaście minut w lodówce.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni (góra-dół).
sernik
- Białą czekoladą rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.200 g białej czekolady, 100 ml śmietany kremówki
- W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, dodaj rozpuszczoną czekoladę, krótko zmiksuj - do połączenia składników.1 kg twarogu sernikowego, 150 g cukru, 4 jajka, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Wylej masę na schłodzony spód, piecz przez około 1,5 godziny (jeśli używasz rzadszego sera to czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć) - proponuję też sernik piec postawiony na dużej blaszce, zamiast na kratce, bo masło dodane do ciasteczek ma tendencję do wypływania z foremki - przynajmniej u mnie często się tak dzieje.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik do wystudzenia.
- Wystudzony sernik schłodź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - a najlepiej przez noc.
- Przed podaniem polej wierzch sernika sosem toffee i ułóż karmelowy popcorn.1 porcja popcornu karmelowego, sos toffee
Przepis własny.