Przepis na chrupiący karmelowy popcorn
Co powiecie na szybką i bardzo prostą propozycję sylwestrowo/karnawałową?
Karmelowy popcorn sprawdzi się przy takich okazjach (a śmiem twierdzić, że nie tylko :))
Gdy go raz sami spróbujecie, to na pewno będziecie go robić częściej :)
Popcorn lubi wielu z nas – a już szczególnie dzieci, tak samo jest z karmelem i karmelkami – a połączenie tych dwóch smaków jest rewelacyjne.
Słodko-słony karmel otula cienką warstewką ziarna popcornu nadając mu kruchość i nieziemski smak – nie wspominając o wyglądzie.
Popcorn możecie kupić gotowy (jeśli kupicie wersję soloną, to wtedy nie dodawajcie już soli do masy karmelowej), albo zrobić samemu w domu (do przepisu będziecie potrzebować 100 g gotowego popcornu – około 10 szklanek).
Do gotowego sosu karmelowego należy dodać trochę sody oczyszczonej – napowietrzy ona masę i dzięki temu karmel nie stwardnieje na kamień i nie połamiecie sobie zębów ;)
Jak przechowywać karmelowy popcorn?
Taki popcorn możecie przechowywać (w szczelnym pojemniku) do dwóch tygodni :) – o ile będzie co przechowywać ;)
Ps. Popcorn robiłam w maszynce, więc bez użycia tłuszczu. Nie wiem, jak by się zachował popcorn zrobiony na tłuszczu, ale mam nadzieję, że taki też się nadaje :)
Ps2. Popcorn w karmelu w smaku przypomina mi szyszki z ryżu preparowanego które cieszą się na blogu sporą popularnością :)
Karmelowy popcorn przepis do druku

Karmelowy popcorn
Składniki
- 100 g gotowego popcornu
- 200 g drobnego brązowego cukru trzcinowego 1 szklanka
- 120 g miękkiego masła
- 80 g miodu
- 3/4 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Instrukcja
- W garnuszku umieść cukier, masło, miód i sól.
- Podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje (masa podczas podgrzewania może być lekko spieniona).
- Gdy karmel będzie gotowy zdejmij garnek z palnika i dodaj sodę (uważaj, bo może zajść gwałtowna reakcja), ostrożnie wymieszaj.
- Wylej karmel na gotowy popcorn i dokładnie rozmieszaj (ja miskę z popcornem przykryłam przykrywką i porządnie nim potrząsnęłam kilka razy, na koniec jeszcze wymieszałam łyżką).
- Popcorn przesyp na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika (ja wyłożyłam na dwie blachy).
- Podpiecz w 100 stopniach przez 1 godzinę (przemieszaj popcorn co 20 minut).
- Po upieczeniu przestudź i jeśli ziarna się posklejały delikatnie je rozdziel.
- Możesz przechowywać ten popcorn w szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.
Przepis znalazłam tutaj.
Zrobiłem pierwszy raz. Troche za dużo soli dałem, ale nie dałem sody bo nie używam tego w kuchni. Rozlałem na popcorn wymieszałem i normalnie w minute zastygł. Nie był wogóle miękki i kleisty wiec ten piekarnik jest dla mnie zwykłym dodatkiem.
No ale i tak był przesolony
Trochę sody? Co mam przed to rozumieć? Trochę to pojęcie względne
Tak jak w przepisie ;) pół łyżecki :)
a po co go opiekać w piekarniku przez 1 godz?
Po dodaniu karmelu do popcornu trochę on mięknie i robi się bardzo kleisty, po upieczeniu znowu robi się chrupiący, a karmel na popcornie obsycha i robi go jeszcze bardziej chrupiącego :P)
[…] spód, delikatny sernik z białą czekoladą i wanilią, sos toffee i karmelowy popcorn – […]
Jestem fanką tradycyjnego popcornu, ale po spróbowaniu karmelowego popcornu zakochałam się w nim. Jest przepyszny. Naprawdę warto zrobić!