karmelowy popcorn

Przepis na chrupiący popcorn karmelowy

Zapraszam dziś na karmelowy popcorn idealny jako przekąska na wieczór przed telewizorem, albo na różne imprezy. Ja go przygotowałam na imprezę sylwestrową i powiem Wam, że wzbudził ogromną sensację i zniknął momentalnie. Jeśli więc kiedykolwiek zastanawialiście się jak zrobić karmelowy popcorn, to koniecznie zobaczcie mój przepis.

jak zrobić popcorn karmelowy

Karmelowy popcorn przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na słodki i chrupiący popcron, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

karmelowy popcorn

Karmelowy popcorn przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny popcorn o smaku solonego karmelu.
4.69 z 22 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na popcorn karmelowy

  • 100 g popcornu (gotowego )
  • 200 g cukru trzcinowego (- 1 szklanka)
  • 120 g masła (miękkiego )
  • 80 g miodu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Instrukcja
 

Jak zrobić karmelowy popcorn krok po kroku

  • W garnuszku umieść cukier, masło, miód i sól.
    200 g cukru trzcinowego, 120 g masła, 80 g miodu, 3/4 łyżeczki soli
  • Podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje (masa podczas podgrzewania może być lekko spieniona).
  • Gdy karmel będzie gotowy zdejmij garnek z palnika i dodaj sodę (uważaj, bo może zajść gwałtowna reakcja), ostrożnie wymieszaj.
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Wylej karmel na gotowy popcorn i dokładnie rozmieszaj (ja miskę z popcornem przykryłam przykrywką i porządnie nim potrząsnęłam kilka razy, na koniec jeszcze wymieszałam łyżką).
  • Popcorn przesyp na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika (ja wyłożyłam na dwie blachy).
  • Podpiecz w 100 stopniach (tryb góra/dół) przez 1 godzinę (przemieszaj popcorn co 20 minut).
  • Po upieczeniu przestudź i jeśli ziarna się posklejały delikatnie je rozdziel.
  • Możesz przechowywać ten popcorn w szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.
Prywatne
Słowa kluczowe popcorn w karmelu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
karmelowy popcorn

Karmelowy popcorn – uwagi

Co powiecie na szybką i bardzo prostą propozycję sylwestrowo/karnawałową?

Karmelowy popcorn sprawdzi się przy takich okazjach (a śmiem twierdzić, że nie tylko :))

Gdy go raz sami spróbujecie, to na pewno będziecie go robić częściej :)

Popcorn lubi wielu z nas – a już szczególnie dzieci, tak samo jest z karmelem i karmelkami – a połączenie tych dwóch smaków  jest rewelacyjne.

Słodko-słony karmel otula cienką warstewką ziarna popcornu nadając mu kruchość i nieziemski smak – nie wspominając o wyglądzie.

Popcorn możecie kupić gotowy (jeśli kupicie wersję soloną, to wtedy nie dodawajcie już soli do masy karmelowej), albo zrobić samemu w domu (do przepisu będziecie potrzebować 100 g gotowego popcornu – około 10 szklanek).

karmelowy popcorn

Czy dodawać sodę do popcornu z karmelem?

Do gotowego sosu karmelowego dobrze jest dodać trochę sody oczyszczonej – napowietrzy ona masę i dzięki temu karmel nie stwardnieje na kamień i nie połamiecie sobie zębów ;) Daje się jej niedużo i nie jest ona wyczuwalna potem w smaku – przynajmniej ja jej nie czułam.

Jak przechowywać karmelowy popcorn?

Taki popcorn możecie przechowywać (w szczelnym pojemniku) do dwóch tygodni :) – o ile będzie co przechowywać ;)

Ps. Popcorn robiłam w maszynce, więc bez użycia tłuszczu.

Nie wiem, jak by się zachował popcorn zrobiony na tłuszczu, ale mam nadzieję, że taki też się nadaje :)

Ps2. Popcorn w karmelu w smaku przypomina mi szyszki z ryżu preparowanego które cieszą się na blogu sporą popularnością :)

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na słodkie desery dla dzieci

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkości idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Tutaj polecam takie trzy przepisy: