Przepis na chrupiący karmelowy popcorn

 

karmelowy popcorn

 

Co powiecie na szybką i bardzo prostą propozycję sylwestrowo/karnawałową?

Karmelowy popcorn sprawdzi się przy takich okazjach (a śmiem twierdzić, że nie tylko :))

Gdy go raz sami spróbujecie, to na pewno będziecie go robić częściej :)

Popcorn lubi wielu z nas – a już szczególnie dzieci, tak samo jest z karmelem i karmelkami – a połączenie tych dwóch smaków  jest rewelacyjne.

Słodko-słony karmel otula cienką warstewką ziarna popcornu nadając mu kruchość i nieziemski smak – nie wspominając o wyglądzie.

Popcorn możecie kupić gotowy (jeśli kupicie wersję soloną, to wtedy nie dodawajcie już soli do masy karmelowej), albo zrobić samemu w domu (do przepisu będziecie potrzebować 100 g gotowego popcornu – około 10 szklanek).

Do gotowego sosu karmelowego należy dodać trochę sody oczyszczonej – napowietrzy ona masę i dzięki temu karmel nie stwardnieje na kamień i nie połamiecie sobie zębów ;)

Jak przechowywać karmelowy popcorn?

 

Taki popcorn możecie przechowywać (w szczelnym pojemniku) do dwóch tygodni :) – o ile będzie co przechowywać ;)

Ps. Popcorn robiłam w maszynce, więc bez użycia tłuszczu. Nie wiem, jak by się zachował popcorn zrobiony na tłuszczu, ale mam nadzieję, że taki też się nadaje :)

Ps2. Popcorn w karmelu w smaku przypomina mi szyszki z ryżu preparowanego które cieszą się na blogu sporą popularnością :)

 

karmelowy popcorn3

karmelowy popcorn1

karmelowy popcorn2

 

 

Karmelowy popcorn przepis do druku

 

karmelowy popcorn

Karmelowy popcorn

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny popcorn o smaku solonego karmelu.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 4

Składniki
  

  • 100 g gotowego popcornu
  • 200 g drobnego brązowego cukru trzcinowego 1 szklanka
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g miodu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Instrukcja
 

  • W garnuszku umieść cukier, masło, miód i sól.
  • Podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje (masa podczas podgrzewania może być lekko spieniona).
  • Gdy karmel będzie gotowy zdejmij garnek z palnika i dodaj sodę (uważaj, bo może zajść gwałtowna reakcja), ostrożnie wymieszaj.
  • Wylej karmel na gotowy popcorn i dokładnie rozmieszaj (ja miskę z popcornem przykryłam przykrywką i porządnie nim potrząsnęłam kilka razy, na koniec jeszcze wymieszałam łyżką).
  • Popcorn przesyp na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika (ja wyłożyłam na dwie blachy).
  • Podpiecz w 100 stopniach przez 1 godzinę (przemieszaj popcorn co 20 minut).
  • Po upieczeniu przestudź i jeśli ziarna się posklejały delikatnie je rozdziel.
  • Możesz przechowywać ten popcorn w szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.