Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Torcik czekoladowy z sernikiem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny tort czekoladowo-sernikowy z sernikowym środkiem i czekoladową polewą na wierzchu.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
2
hours
godz
5
hours
godz
Czas całkowity
8
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
14
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 22-24 cm.
Składniki
składniki na wilgotne ciasto czekoladowe
300
g
cukru
(- 1,5 szklanki)
270
g
mąki pszennej
(- niepełne 2 szklanki)
55
g
gorzkiego kakao
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
1
płaska łyżeczka
soli
3
jajka
((użyłam rozmiar L))
3/4
szklanki
mleka
(- 180 ml)
0,5
szklanki
oleju
(- 125 ml)
3/4
szklanki
wrzącej wody
((ja do swojej dodałam dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej))
składniki na sernik:
500
g
twarogu
( z wiaderka - gęstego (użyłam Piątnicę), albo samodzielnie mielonego)
150
g
cukru
2
jajka
((użyłam rozmiar L))
125
ml
śmietany kremówki
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
0,5
łyżki
mąki ziemniaczanej
składniki na polewę czekoladową
masa kajmakowa
100
g
mlecznej czekolady
75
ml
śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowe do tortu
Wszystkie suche składniki umieść w misie miksera.
300 g cukru,
270 g mąki pszennej,
55 g gorzkiego kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 płaska łyżeczka soli
W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko.
3 jajka,
3/4 szklanki mleka,
0,5 szklanki oleju
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj, do masy dolej powoli gorącą wodę (albo kawę) i szybko zmiksuj.
3/4 szklanki wrzącej wody
Przelej ciasto do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
Piecz w 180 stopniach (góra-dół) około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić sernik:
Wszystkie składniki krótko zmiksuj.
500 g twarogu,
150 g cukru,
2 jajka,
125 ml śmietany kremówki,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przelej do foremki o średnicy 22-24 cm - ale o wielkości takiej samej jak do ciasta czekoladowego.
Piecz około godzinę w 150 stopniach.
Po upieczeniu ostudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Tort czekoladowy z sernikiem - złożenie
Ciasto czekoladowe przetnij na pół.
Wierzch posmaruj masą kajmakową, ostrożnie wyłóż schłodzony sernik.
masa kajmakowa
Wierzch sernika posmaruj masą kajmakową i przykryj drugim blatem ciasta czekoladowego.
Jak zrobić polewę czekoladową na tort
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
100 g mlecznej czekolady,
75 ml śmietany kremówki
Odstaw czekoladę do wystudzenia i zgęstnienia.
Gotową czekoladą polej wierzch ciasta, udekoruj wg uznania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto czekoladowe z sernikiem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!