Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Torcik czekoladowy z sernikiem
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny tort czekoladowo-sernikowy z sernikowym środkiem.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
Czas wykonania
2
godz
5
godz
Czas całkowity
8
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
14
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 22-24 cm.
Składniki
ciasto czekoladowe:
300
g
cukru
(i to wcale nie jest za dużo - oryginalnie było 400 g)
270
g
mąki pszennej
55
g
gorzkiego kakao
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
1
płaska łyżeczka
soli
3
jajka
(użyłam rozmiar L)
3/4
szklanki
mleka
0,5
szklanki
oleju
3/4
szklanki
wrzącej wody
(ja do swojej dodałam dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
sernik:
500
g
twarogu
z wiaderka - gęstego (użyłam Piątnicę), albo samodzielnie mielonego
150
g
cukru
2
jajka
(użyłam rozmiar L)
125
ml
śmietany kremówki
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
0,5
łyżki
mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
masa kajmakowa
100
g
mlecznej czekolady
75
ml
śmietany kremówki
Instrukcja
ciasto czekoladowe:
Wszystkie suche składniki umieść w misie miksera.
300 g cukru,
270 g mąki pszennej,
55 g gorzkiego kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 płaska łyżeczka soli
W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko.
3 jajka,
3/4 szklanki mleka,
0,5 szklanki oleju
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj, do masy dolej powoli gorącą wodę (albo kawę) i szybko zmiksuj.
3/4 szklanki wrzącej wody
Przelej ciasto do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
Piecz w 180 stopniach (góra-dół) około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
sernik:
Wszystkie składniki krótko zmiksuj.
500 g twarogu,
150 g cukru,
2 jajka,
125 ml śmietany kremówki,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przelej do foremki o średnicy 22-24 cm - ale o wielkości takiej samej jak do ciasta czekoladowego.
Piecz około godzinę w 150 stopniach.
Po upieczeniu ostudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
wykończenie:
Ciasto czekoladowe przetnij na pół.
Wierzch posmaruj masą kajmakową, ostrożnie wyłóż schłodzony sernik.
masa kajmakowa
Wierzch sernika posmaruj masą kajmakową i przykryj drugim blatem ciasta czekoladowego.
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
100 g mlecznej czekolady,
75 ml śmietany kremówki
Odstaw czekoladę do wystudzenia i zgęstnienia.
Gotową czekoladą polej wierzch ciasta, udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!