Pomarańcze dokładnie umyj, przekrój na pół i wyciśnij z nich sok tak aby uzyskać 500 ml.
1 kg pomarańczy
Do soku dodaj pozostały miąższ z owoców i wszystko dokładnie zblenduj (jeśli w masie dalej są duże kawałki, to możesz całość przelać przez sitko, do soku możesz również dodać trochę zmiksowanych malin lub truskawek, aby uzyskać ładniejszy kolor).
Żelatynę zalej wodą i odstaw na napęcznienia, potem krótko podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
14 g żelatyny, 30 ml wody
Sok z pomarańczy przelej do rondelka i lekko podgrzej, dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz miód (jeśli potrzebujesz dosłodzić sok).
30 g miodu
Wymieszaj dokładnie wszystko razem, a następnie schłodź w lodówce przez około 1,5 godziny.
Wyjmij schłodzoną masę i zmiksuj ją mikserem, aż nabierze puszystości.
Na dno pucharków ułóż kawałki pomarańczy lub innych owoców, nałóż piankę i udekoruj wierzch świeżymi owocami i listkami mięty.