opcjonalnie - barwniki w żelu - pomarańczowy i czerwony/różowy
Instrukcja
Białka zmiksuj aż będą sztywne.
Dodawaj po łyżce cukier i po każdym dosypaniu miksuj przez około minutę.
Gdy dodasz cały cukier miksuj przez dodatkowe 5 minut - albo do czasu, aż nie będzie czuć w bezie kryształków cukru.
Dodaj mąkę ziemniaczaną i ziarenka z wanilii - krótko zmiksuj.
Podziel bezę na dwie części, do jednej dodaj prawie całe pokruszone maliny i odrobinę barwnika czerwonego/różowego - bardzo ostrożnie i krótko wymieszaj.
Do drugiej części dodaj skórkę z pomarańczy, większość posiekanej czekolady oraz barwnik pomarańczowy.
Za pomocą łyżki i rękawa cukierniczego nakładaj małe porcje bezy na przygotowaną blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).
Wierzch bez posyp malinami oraz posiekaną czekoladą.
Piecz w temperaturze 100 stopni (na termoobiedu) przez około 60-80 minut - następnie piekarnik wyłącz i pozwól bezom wystygnąć w środku (najlepiej zostawić je tak na noc).