Buraki zmiksuj lub ugnieć na puree (możesz też je zetrzeć na tarce do ziemniaków - wtedy użyj około 200 g buraków, bo część z nich zostanie na tarce).
175 g buraków
Do puree z buraków dodaj mąkę.
200 g mąki pszennej
Wsyp proszek do pieczenia.
1 łyżka proszku do pieczenia
Dodaj cukier i ekstrakt z wanilii - jeśli go nie masz to możesz dodać cukier waniliowy.
200 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodaj kakao, olej i jogurt naturalny.
100 ml oleju, 50 g gorzkiego kakao, 200 g jogurtu naturalnego
Wymieszaj dokładnie ciasto - możesz to zrobić łyżką albo mikserem. Ciasto będzie gęste - jeśli masz problem z jego wymieszaniem, bo możesz dodać trochę mleka.
mleko
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki - ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto z burakami wystudź.
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku z grubym dnem, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
50 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady mlecznej
Czekoladę lekko przestudź, a gdy zgęstnieje posmaruj nią ciasto.