Do masła dodaj ziarenka z wanilii oraz ekstrakt z wanilii.
1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 laska wanilii
Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
2 jajka
Dodaj na przemian suche i mokre składniki do masy maślanej (jeśli ciasto się zwarzy, to się tym nie przejmuj).
Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną.
Piecz babeczki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Jak zrobić krem z białą czekoladą
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
100 g białej czekolady
Jeszcze ciepłą dodaj do serka mascarpone i krótko zmiksuj - schowaj krem do lodówki na czas przygotowania kandyzowanych pomarańczy.
250 g serka mascarpone
Jak zrobić kandyzowane pomarańcze:
Wodę z cukrem podgrzej, aż cukier się rozpuści.
1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru
Pomarańcze wyszoruj, odetnij końcówki i pokrój razem ze skórką na plasterki o grubości około 3-5 mm.
2 pomarańcze
Włóż pomarańcze do wody z cukrem (ja robiłam w dwóch partiach) i gotuj na małym ogniu przewracając co jakiś czas - gotuj je tak przez około 30-40 minut (aż skórka zmięknie).
Gotowe pomarańcze ułóż na talerzu, tak aby leżały obok siebie.
Babeczki pomarańczowo-waniliowe - wykończenie:
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż go na ostudzone babeczki.