Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody - zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
W dużej misce umieść mąkę, sól.
500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli
Dodaj rozpuszczone drożdże do miski z mąką.
Dolej prawie cała wodę i wrób ciasto - jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami - jeśli trzeba, to dodaj więcej wody.
około 350 ml wody
Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wtedy wyjmij je na stolnicę i krótko zagnieć.
Podziel ciasto na trzy równe części.
Każdą dłońmi rozciągnij na prostokąt - złóż dłuższy bok do środka, drugim bok załóż na wierzch i zlep.
Rolując uformuj bagietkę tak długą jak chcesz - ale taką aby się zmieściła do piekarnika ;)
Gotowe bagietki ułóż jak na zdjęciu (układając pomiędzy nimi rulonik z papieru do pieczenia), przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (wysoka temperatura zapewni chrupiącą skórkę). Na dno postaw naczynie żaroodporne napełnione wodą - możesz też dodatkowo spryskać wnętrze piekarnika wodą - przed samym włożeniem blachy z bagietkami (bagietki możesz dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką).
Piecz w tej temperaturze około 17-20 minut - aż będą rumiane.