Mąkę ryżową zalej wrzątkiem i zamieszaj (powstanie coś w rodzaju puree z ryżu :)) - odstaw do wystudzenia.
100 g mąki ryżowej, 350 g wody
Przygotuj zaczyn drożdżowy - wszystkie składniki razem zmieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
5 g drożdży świeżych, 100 g mąki chlebowej pszennej, 50 g mąki razowej, 150 g wody
Składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj zaparzoną mąkę ryżową i rozczyn drożdżowy.
10 g drożdży, 500 g mąki pszennej chlebowej, 100 g mąki pszennej razowej, zaczyn drożdżowy, zaparzona mąka ryżowa, 300 g wody, 1 łyżka soli, 20 g oleju
Zagnieć ciasto (ja tradycyjnie zrobiłam to mikserem).
Możesz też dodać teraz ziarenka - ja tradycyjnie dałam siemię lniane.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, po godzinie zamieszaj i odstaw na kolejną godzinę.
Ponownie zagnieć ciasto, podziel na dwie równe części i uformuj bochenki.
Ułóż bochenki na blaszce, przykryj ściereczką i pozwól im trochę podrosnąć (przez około 30 minut).
Nagrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół) - piecz chleby w tej temperaturze przez 15 minut (zaraz po włożeniu chlebów to piekarnika możesz wnętrze piekarnika spryskać wodą - powstanie wtedy para, która świetnie wpływa na chrupkość skórki od chleba).
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
Na koniec włącz pieczenie tylko od spodu i podpiecz chleb 10 minut.