Ciasteczka zmiksuj lub mocno rozbij wałkiem (ciasteczka włóż do mocnego woreczka - np. na mrożonki i uderzaj wałkiem, aż zrobią się miałkie).
250 g ciasteczek maślanych
Czekoladę rozpuść razem z masłem w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj.
50 g czekolady, 80 g masła
Ciasteczka wsyp do dużej miski, dodaj mielone orzechy oraz rozpuszczoną czekoladę.
100 g orzechów laskowych
Dokładnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj lekko masłem i obsyp małą ilością mąki.
Wysyp ciasteczkową masę i wylep nią dno i boki foremki.
Wstaw do lodówki i schłodź przez czas przygotowania sernika.
Jak zrobić sernik czekoladowo-kawowy
W dużej misce umieść obydwa sery, wlej śmietanę kremówkę, ostudzoną czekoladę i ostudzoną kawę, dodaj wanilię i jajka, wsyp cukier i mąkę - wszystko razem krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
500 g twarogu na serniki, 250 g mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 4 jajka, 100 g gorzkiej czekolady, 200 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wylej masę sernikową na schłodzony spód.
Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez 1,5 godziny.
Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w środku ciasto aż do wystudzenia.
Sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
Jak zrobić polewę czekoladową na sernik
Rozpuść czekoladę ze śmietaną i kawą w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego zgęstnienia.
100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietany kremówki, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej