Drożdże pokrusz, zasyp cukrem i zmieszaj z trzema łyżkami wody - przykryj naczynie i odstaw na chwilę.
10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki ciepłej wody
W dużej misce umieść mąkę, sól i oliwę, dodaj rozczyn drożdżowy oraz prawie całą wodę - wyrób ciasto.
500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, ok 250-300 ml ciepłej wody, 30 g oliwy z oliwek
W razie konieczności dodaj resztę wody.
Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po godzinie ciasto wyjmij i ponownie zagnieć.
Podziel na 4 części.
Każdą rozwałkuj tak cienko jak lubisz i nałóż ulubiony farsz (u mnie to był szpinak z fetą oraz podsmażony kurczak z pomidorkami koktajlowymi, tartym serem oraz ziołami).
Sklej brzegi ciasta tworząc formę bagietki.
Przełóż stromboli na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
Bułeczki następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i delikatnie natnij w kilku miejscach (możesz też po wierzchu posypać solą, bazylią, oregano lub innymi przyprawami).
1 jajko
Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut.