Jak zrobić czekoladową glazurę do dekorowania wypieków
Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotuj, dodaj miód.
200 ml śmietanki kremówki, 100 g gorzkiego kakao, 250 g cukru, 225 ml wody, 50 g miodu
Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie aby napęczniała, a następnie krótko podgrzej ją w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej, tak aby się rozpuściła.
25 g żelatyny
Dodaj żelatynę do polewy.
Mieszaj całość do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Zmiksuj masę i przecedź przez sitko.
Ciepłą polewę przelej do miseczki, obwiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw do wystygnięcia.
Tak przygotowana glazura może być przechowywana w lodówce przez dłuższy czas i wykorzystana wg potrzeby.
Przed użyciem glazurę należy partiami lekko podgrzać w mikrofalówce, dokładnie wymieszać, tak aby nabrała płynności oraz ponownie przecedzić przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
Płynną glazurą polej wypiek - staraj się nie wyrównywać zbyt mocno, bo możesz zostawić ślady na powierzchni.
Pozwól aby glazura zastygła na wypieku - proces nastąpi szybciej jeśli ciasto umieścisz w lodówce.