gorzkie kakao(, albo starta gorzka czekolada - do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić tiramisu krok po kroku
Zaparz kawę gorącą wodą, dodaj cukier i ostudź. Do schłodzonej kawy dodaj amaretto i wymieszaj.
2 łyżki kawy, 2 łyżeczki cukru, 100 ml amaretto, 300 ml wody
Przelej do płaskiego i dość szerokiego pojemniczka (przy tej ilości amaretto, kawa będzie mocno alkoholowa, jeśli ci to nie odpowiada daj mniej likieru).
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym (jeśli używasz) na puszystą masę.
4 żółtka, 150 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
Dodaj do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach - aż się utworzy jednolity krem.
500 g serka mascarpone
Biszkopty zamaczaj w kawie z likierem i układaj na dnie foremki.
ok. 200 g długich biszkoptów
Na biszkopty wyłóż połowę kremu i posyp gorzkim kakao, albo startą na tarce gorzką czekoladą.
gorzkie kakao
Ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie nałóż resztę kremu i ponownie posyp kakao lub czekoladą.
Schowaj do lodówki na około dwie godziny.
Film
Notatki
Ja lubię gdy jest dużo kremu i często sam krem przygotowuję z 1,5 porcji - czyli z 750 g serka mascarpone - wtedy kaloryczność deseru niestety wzrasta ;)