100gczekolady((ja dałam po połowie gorzką i mleczną))
Instrukcja
Jak zrobić mini serniczki orzechowe
Rozdrobnione ciasteczka wymieszaj z masłem, wyłóż nim dna foremek, albo dno tortownicy i lekko dociśnij.
1 szklanka ciasteczek oreo, 2 łyżki masła
Piecz przez 5 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Zmiksuj razem ser i masło orzechowe, dodaj cukier, pojedynczo jajka, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i budyń.
500 g twarogu na serniki, 0,5 szklanki kremowego masła orzechowego, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, 2 jajka, 1/4 szklanki kremówki, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 opakowanie budyniu waniliowego
Masę serową wyłóż na podpieczony spód.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez około 80 minut (w przypadku, gdy pieczesz całość w tortownicy).
Jeśli pieczesz mini serniczki w małych foremkach - piecz je w 180 stopniach przez około 15 minut.
Serniczki ostudź.
Najlepiej schłodź w lodówce przez kilka godzin, albo noc.
Przygotuj polewę - czekoladę pokrusz, zalej śmietanką kremówką i podgrzej minutę w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj, jeśli czekolada się jeszcze nie rozpuściła, podgrzej ją jeszcze chwilkę.