Do garnuszka wlej wodę, sok z cytryny, włóż nasionka z laski wanilii oraz cukier. Gotuj, aż sos zgęstnieje i zrobi się karmel.
20 ml wody, 30 ml soku z cytryny, 1/2 laski wanilii, 30 g cukru trzcinowego
Gotowy karmel wlej do przygotowanych foremek (ja boki kokilek posmarowałam masłem).
Śliwki przekrój na połowy i ułóż przekrojoną stroną do dołu (mi się zmieściły po dwie śliwki na jedną foremkę).
6-8 śliwek
Ciasteczka rozdrobnij razem z pestkami dyni i posyp śliwki - szczególnie trzeba wypełnić szczeliny między śliwkami.
40 g kruchych ciasteczek, 10 g pestek dyni
Z ciasta francuskiego wykrój cztery koła o średnicy odpowiadającej foremkom. Ciasto ułóż na śliwkach i wsuń go na boki. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i natnij nożem w kilku miejscach.
1 jajko
Pozostałe ciasto francuskie możesz ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć z niego małe ciasteczka. Je też posmaruj jajkiem i posyp obficie cukrem (ja użyłam cukru cynamonowego).
Tarty piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20 minut - jeśli będą ci się wydawać za blade, to potrzymaj chwilę dłużej.
Po upieczeniu wyjmij na kratkę, odstaw na około 15 minut do przestudzenia, a następnie obkrój nożem dookoła, przyłóż od spodu talerzyk i energicznym ruchem przełóż tarteletkę na talerzyk. Jeszcze ciepłą podaj z lodami :)