Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Jajeczny likier pomarańczowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na kremowy i delikatny likier pomarańczowy na żółtkach.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
12
hours
godz
Czas całkowity
12
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Napoje
Kuchnia
Kuchnia holenderska
Porcje
1
litr
Kalorie
2570
kcal
Składniki
składniki na pomarańczowy likier jajeczny
1
pomarańcza
(większa i soczysta)
200
g
cukru
(1 szklanka)
250
ml
śmietany kremówki
(użyłam 30%)
6
żółtek
(z jajek rozmiar L)
250
ml
wódki
Instrukcja
Jak zrobić likier jajeczny z pomarańczą
Pomarańczę dokładnie umyj i zetrzyj z niej skórkę.
1 pomarańcza
Wyciśnij sok z pomarańczy.
Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, skórkę i sok z pomarańczy - podgrzej aż cukier się rozpuści.
250 ml śmietany kremówki,
200 g cukru
Żółtka rozmieszaj trzepaczką, wlej małym strumieniem podgrzaną śmietankę i mieszaj.
6 żółtek
Przelej ponownie całość do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż przy brzegach zaczną tworzyć się bąble.
Przelej całość przez gęste sito do miski - lekko ostudź.
Dodaj wódkę i wymieszaj.
250 ml wódki
Przelej likier do litrowej butelki i schowaj do lodówki do schłodzenia - na kilka godzin.
Likier pomarańczowy przechowuj w lodówce.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
butelka
Kalorie:
2570
kcal
Weglowodany:
235
g
Białko:
26
g
Tłuszcz:
55
g
Błonnik:
45
g
Słowa kluczowe
pomarańczowy ajerkoniak
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!