Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Jajeczny likier pomarańczowy
Wypieki Beaty
Przepis na kremowy i delikatny likier pomarańczowy na żółtkach.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
12
godz
Czas całkowity
12
godz
30
minut
Danie
Napoje
Kuchnia
Kuchnia holenderska
Porcje
1
litr
Kalorie
2570
kcal
Składniki
1
pomarańcza
większa i soczysta
200
g
cukru
1 szklanka
250
ml
śmietany kremówki
użyłam 30%
6
żółtek
z jajek rozmiar L
250
ml
wódki
Instrukcja
Pomarańczę dokładnie umyj i zetrzyj z niej skórkę.
Wyciśnij sok z pomarańczy.
Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, skórkę i sok z pomarańczy - podgrzej aż cukier się rozpuści.
Żółtka rozmieszaj trzepaczką, wlej małym strumieniem podgrzaną śmietankę i mieszaj.
Przelej ponownie całość do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż przy brzegach zaczną tworzyć się bąble.
Przelej całość przez gęste sito do miski.
Dodaj wódkę i wymieszaj.
Przelej likier do litrowej butelki i schowaj do lodówki do schłodzenia - na kilka godzin.
Likier pomarańczowy przechowuj w lodówce.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
butelka
Kalorie:
2570
kcal
Weglowodany:
235
g
Białko:
26
g
Tłuszcz:
55
g
Błonnik:
45
g
Słowa kluczowe
pomarańczowy ajerkoniak
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!