Przygotuj zaczyn drożdżowy - do ciepłego mleka dodaj drożdże i łyżeczkę cukru - dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
15 g drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
W dużej misce umieść mąkę, olej, jajko i sól, dodaj rozczyn drożdżowy (musi być "napuszony" i wyrośnięty).
250 g mąki pszennej, 50 ml oleju, 1 jajo, 0,5 łyżeczki soli
Wyrób ciasto - aż będzie elastyczne i odchodzące od ścianek.
Miskę przykryj ręczniczkiem i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyjmij ciasto na blat posypany odrobiną mąki, krótko zagnieć i podziel na 8 mniej więcej równych części.
Każdą krótko ugnieć, uformuj w kulkę, a następnie mocno rozciągnij i rozpłaszcz.
Ułóż placki na blaszce do pieczenia.
Wierzch każdej posyp odrobiną tartego sera i nałóż po 2-3 czubate łyżeczki kukurydzy.
30 g sera, 1 puszka kukurydzy
Możesz dodatkowo posypać kukurydzę odrobiną soli.
Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw tak na 30 minut.
W między czasie zagrzej piekarnik do 170 stopni (tryb termoobieg).
Wstaw bułki do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut - aż będą rumiane.