Jak zrobić sernik z mango bez pieczenia krok po kroku
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą i na dnie ułóż warstwę biszkoptów - ja je dodatkowo skropiłam odrobiną wody, aby były bardziej miękkie.
Frużelinę mango zmiksuj na gładką masę i przełóż do dużej miski.
500 g Apple & Mango in Jelly
Dodaj twaróg i cukier - dokładnie zmiksuj.
500 g twarogu, 100 g cukru
Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
250 ml śmietany kremówki
Żelatynę zalej zimną wodą - tylko tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw na 5 minut.
6 łyżeczek żelatyny
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją w mikrofalówce przez około 30 sekund - tak aby stała się płynna. Jeśli nie masz mikrofalówki, to wstaw miseczkę z żelatyną do gorącej wody i mieszaj aż się rozpuści.
Dodaj do żelatyny 2 czubate łyżki masy sernikowej, wymieszaj i wlej całość do reszty sernika, dokładnie wymieszaj.
Przełóż sernik mango do formy z biszkoptami i wyrównaj powierzchnię.
120 g biszkoptów
Jak zrobić polewę jogurtową na sernik
Jogurt wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem.
200 g jogurtu greckiego, 1 łyżka cukru pudru
Przygotuj żelatynę podobnie jak przy masie sernikowej.
1 łyżeczka żaletyny
Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę jogurtu, wymieszaj i przelej do reszty jogurtu - dokładnie wymieszaj.
Przełóż polewę jogurtową na sernik, rozprowadź i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw sernik do lodówki na około 4 godziny - to stężenia.
Przed podaniem możesz sernik dodatkowo posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.