Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Likier słony karmel
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo prosty i szybki domowy likier o smaku solonego karmelu.
4.84
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
Czas wykonania
15
minut
2
godz
Czas całkowity
2
godz
25
minut
Danie
Napoje
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
13
Kalorie
253
kcal
Składniki
1
puszka
masy kajmakowej
użyłam taką o wadze 510 g
250
ml
śmietanki kremówki
500
ml
wódki
0,5
łyżeczki
soli
Instrukcja
Masę kajmakową przełóż do rondelka i podgrzej, tak aby się rozpuściła.
Wlej śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszaj - odstaw do przestudzenia.
Do ostudzonej masy wlej wódkę oraz dodaj sól i dokładnie wymieszaj - ja zmiksowałam całość blenderem.
Mi wystarczyło mniej więcej pół łyżeczki soli, ale sprawdź smak i ewentualnie dodaj jej więcej.
Przelej likier do butelki i odstaw na noc, aby smaki się "przegryzły".
Składniki Odżywcze
Serving:
100
ml
Kalorie:
253
kcal
Weglowodany:
20
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
9
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!