Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Sałatka cheeseburger przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną warstwową sałatkę z mięsem mielonym i żółtym serem.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
30
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
15
minut
minut
Danie
Sałatka
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
8
Kalorie
97
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na sos do sałatki cheeseburger
250
ml
jogurtu
(greckiego lub skyru naturalnego)
3
łyżki
majonezu
(- czubate (użyłam majonez light))
3
łyżki
keczupu
0,5
łyżeczki
czosnku granulowanego
(lub 1 ząbek świeżego czosnku)
0,5
łyżeczki
chili
sól i pieprz
(do smaku)
składniki na mięso do sałatki cheeseburger
500
g
mięsa mielonego
(- u mnie z łopatki wieprzowej)
1
płaska łyżeczka
soli
0,5
łyżeczki
pieprzu
0,5
łyżeczki
czosnku granulowanego
(lub 1 ząbek przeciśnięty przez praskę)
1
łyżeczka
słodkiej papryki
składniki na sałatkę cheeseburger
1
główka
sałaty lodowej
(u mnie ważyła około 500 g)
1
czerwona cebula
(- większa - u mnie 150 g)
3-4
ogórki konserwowe
(- u mnie 150 g)
ok 350
g
pomidorków koktajlowych
ok 60 g
sera żółtego
(- u mnie cheddar )
Instrukcja
Jak zrobić sałatkę cheeseburger
Do większej miski przełóż jogurt grecki lub skyr, dodaj majonez, keczup i przyprawy - wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
250 ml jogurtu,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki keczupu,
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
0,5 łyżeczki chili,
sól i pieprz
Mięso mielone przełóż na patelnię, dodaj przyprawy i smaż, aż mięso będzie gotowe. Ostudź.
500 g mięsa mielonego,
1 płaska łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki pieprzu,
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczka słodkiej papryki
Pomidorki przekrój na pół, cebulę i ogórki pokrój w niedużą kostkę, ser zetrzyj na tarce, a sałatę pokój na mniejsze kawałki.
1 główka sałaty lodowej,
1 czerwona cebula,
3-4 ogórki konserwowe,
ok 350 g pomidorków koktajlowych,
ok 60 g sera żółtego
Na dno dużej miski wyłóż mniej więcej 2/3 sosu i wyłóż na niego całe mięso mielone.
Na mięso wyłóż posiekaną cebulę oraz pokrojone pomidorki.
Wyłóż pokrojone ogórki, a na nie resztę pozostałego sosu. Posyp sałatkę tartym serem.
Na koniec wyłóż na wierzch posiekaną sałatę.
Sałatkę dobrze jest schłodzić w lodówce przed podaniem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
97
kcal
Weglowodany:
4
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
6
g
Słowa kluczowe
sałatka warstwowa, sałatka z mięsem mielonym
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!