Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Mniejszy
Normalny
Większy
Sos waniliowy - angielski przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sos waniliowy idealny do wszelkich deserów i ciast.
4
z
15
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
40
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
1
butelka
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na waniliowy sos angielski
125
ml
śmietany kremówki
((użyłam 30%))
125
ml
mleka
50
g
cukru
((albo domowego cukru waniliowego))
0,5
laski
wanilii
3
żółtka
(- użyłam jajka rozmiar L)
Instrukcja
Jak zrobić sos angielski do deserów
Śmietanę kremówkę i mleko wlej do rondelka.
125 ml śmietany kremówki,
125 ml mleka
Laskę wanilii przekrój na pół i ostrym nożem wyjmij ziarenka - dodaj je do rondelka z mlekiem, wrzuć również resztę laski.
0,5 laski wanilii
Zagotuj mleko ze śmietanką.
Żółtka zmiksuj z cukrem.
3 żółtka,
50 g cukru
Miksuj na białą puszystą masę - tak jak na kogel-mogel - zrób to w większej misce.
Gdy mleko z kremówką zacznie się gotować wyjmij z niego laskę wanilii i wlej je cienkim strumieniem do żółtek i krótko zmiksuj.
Przelej całą masę ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu często mieszając.
Mieszaj aż masa lekko zgęstnieje - sos jest gotowy, gdy nie spływa z odwróconej strony łyżki, tylko ją ładnie otula :)
Sos przelej od razu przez gęste sito.
Możesz użyć go od razu na gorąco, albo wystudzić i schłodzić w lodówce.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
angielski sos do deserów, sos waniliowy
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!