Jak zrobić tartę czekoladowo-pistacjową krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do tarty posmaruj na dnie masłem i wysyp bułką tartą - możesz też wyłożyć ją na dnie papierem do pieczenia.
Pistacje do warstwy pistacjowej mocno zmiel - ale mogą zostać nieco większe kawałki orzeszków, które dodadzą chrupkości.
50 g pistacji
Krok 2 - przygotowanie spodu
Ciastka porządnie zmiel lub rozkrusz (razem z kremem).
ok. 160 g ciastek typ oreo
Masło rozpuść razem z czekoladą - ja je rozpuściłam w mikrofalówce (przez ok. 1 minutę) - wymieszaj aż ładnie się połączą.
20 g masła, 50 g gorzkiej czekolady
Dodaj rozpuszczoną czekoladę do zmielonych ciasteczek i wymieszaj je razem.
Krok 3 - wylepienie formy
Wsyp ciastka do przygotowanej formy i najpierw ugnieć cienką warstwę na bokach formy - tak do wysokości około 2 cm.
Wtedy dokładnie ugnieć ciastka na dnie formy - bardzo dobrze się tu sprawdza szklanka lub metalowa miarka.
Schowaj formę z ciasteczkowym spodem do lodówki aby lekko stężała, a w tym czasie przygotuj nadzienie.
Krok 4 - przygotowanie warstwy pistacjowej
Krem pistacjowy przełóż do miski, wsyp do niej zmielone pistacje i wymieszaj łyżką (jeśli twój krem jest mocno gęsty i bardziej twardawy, to możesz go wcześniej krótko podgrzać w mikrofalówce, aby zmiękł).
ok. 200 g kremu pistacjowego, 50 g pistacji
Wyłóż krem na spód z ciasteczek i rozprowadź równą warstwą.
Schowaj formę ponownie do lodówki.
Krok 5 - przygotowanie czekoladowego ganache
Kremówkę podgrzej w rondelku aż będzie gorąca - ale nie będzie jeszcze wrzeć!
250 ml śmietany kremówki
Wtedy zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę - odczekaj ok. 5 minut, aby czekolada zmiękła.
250 g czekolady gorzkiej
Wymieszaj dokładnie czekoladę z kremówką na gładką i jednolitą masę.
Wyłóż czekoladę na wierzch pistacjowy i wyrównaj.
Posyp tartę posiekanymi pistacjami.
ok. 20 g pistacji
Schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę, tak aby ganache stężał.