Jak zrobić ciasto arbuzek ze szpinakiem krok po kroku
Krok 1 - przygotuj galaretkę
Zacznij od przygotowania galaretki owocowej, bo będzie ona potrzebowała czasu na stężenie.
1 opakowanie czerwonej galaretki, 500 ml wrzącej wody
Galaretkę przesyp do miski lub miarki, dodaj wrzącą wodę i dokładnie wymieszaj - odstaw do wystudzenia, a potem schowaj do lodówki aby szybciej zaczęła tężeć.
Krok 2 - przygotuj ciasto ze szpinaku
Szpinak, mokre składniki oraz cukier przełóż do blendera i zmiksuj dokładnie.
75 g szpinaku, 2 jajka, 60 ml oleju, 1,5 łyżki soku z cytryny, 75 g cukru
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
120 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodaj do mąki zmiksowane mokre składniki i wymieszaj dokładnie łyżką.
Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia - ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piecz ciasto szpinakowe w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu ostudź.
Krok 3 - przygotuj krem mascarpone
Serek mascarpone wyjmij około godzinę wcześniej z lodówki, aby się lekko ogrzało.
250 g serka mascarpone
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - do niedużego garnka nalej na dno trochę wody i wstaw ją do gotowania. Na górze garnka ułóż żaroodporną miskę (np. metalową) i dodaj do niej połamaną czekoladę. Podgrzewaj tak czekoladę aż się rozpuści.
100 g białej czekolady
Zdejmij miskę z czekoladą z garnka i odstaw na około 10 minut, aby ostygła.
Dodaj ostudzoną czekoladę do serka mascarpone i zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera - do połączenia w krem.
Wyłóż krem na ostudzone ciasto ze szpinakiem i schowaj do lodówki.
Krok 4 - wykończ ciasto arbuzek
Borówki umyj i osusz.
ok 100 g borówek
Ułóż je na wierzchu kremu mascarpone - nie musi być ich dużo, bo mają udawać pestki w arbuzie.
Wylej na borówki już lekko tężejącą galaretkę i schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin, tak aby galaretka do końca stężała.