Reklama


Babka ziemniaczana

babka ziemniaczana_6

Jedliście w dzieciństwie babkę ziemniaczaną?

Ja ją uwielbiałam, ale jakoś nigdy nie bardzo miałam czas, aby przygotować ją w dorosłym życiu (robiłam ją wcześniej tylko raz).

Jednak ostatnio poczułam na nią wielką ochotę, którą dodatkowo rozpaliła babka ziemniaczana z dynią, którą jadłam w czeskiej restauracji.

Zaraziłam męża pomysłem i przygotowaliśmy sobie na obiad taką tradycyjną babkę.

Dla mnie babka ziemniaczana musi mieć dużo podsmażonego boczku i drobno pokrojonej kiełbaski, więc na prawdę ich nie brakowało 🙂

Babka wyszła przepyszna – szczególnie gdy się ją jeszcze dodatkowo podsmażyło – tylko moje dzieci nie bardzo wiedziały jak się za nią zabrać 😉

Placki ziemniaczane jedzą ze śmietaną i cukrem (mąż je tak nauczył) i moja córka jadła babkę ze śmietaną i cukrem oraz ogórkiem kiszonym do tego 😀

Na szczęście skończyło się bez sensacji żołądkowych 😀

Podaję porcję na dwie foremki keksowe o długości 21 cm (albo na formę kwadratową o wielkości około 22/22).

Zapraszam również na pieczone placki ziemniaczane.

babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana
 
Autor:
Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • około 200 g wędzonego boczku
  • około 200 g kiełbasy
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku, lub 2-3 rozgniecione ząbki
Wykonanie
  1. Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).
  2. Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami zakrywając ją pokrywką i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).
  4. Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy - wymieszaj.
  5. Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę - wymieszaj.
  6. Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
  7. Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
  8. Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
 

 

Related Post

Reklama

  • Nina

    hm… tak kusisz. może i ja zrobię?

  • Iza

    Witam,
    czy przepis na babkę ziemniaczaną z dynią również się pojawi??
    Pozdrawiam 🙂

    • Ja taką babkę ziemniaczaną z dynią jadłam w restauracji, ale może w wolnej chwili spróbuję sama taką przygotować 🙂

  • Pingback: Pieczone placki ziemniaczane - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Ca za debil skrypt na tej stronie pisał?! Stale na tablet mi wyrzuca jedno zdjęcia którego wcale nie chcę ogladać, a przepisu nie ma jak przeczytać.

    • Od debili wyzywaj na swoim podwórku. Sprawdzamy stronę na wielu urządzeniach i nigdzie nie ma takiego efektu. Jeżeli wrzucisz screena jak to wygląda, to postaram się sprawdzić i naprawić problem.

%d bloggers like this: