Blok czekoladowy jak za dawnych lat 🙂
Buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką

Dzisiaj propozycja bardziej obiadowa – domowe tortille.

Są nieskomplikowane w wykonaniu, chociaż może trochę czasochłonne (wymagają wałkowania ciasta). Można je za to przygotować wcześniej i przechowywać owinięte folią, aby nie wysychały 🙂

Wychodzą rewelacyjne – elastyczne i bardzo smaczne.

Ja do swoich dodałam mąkę pełnoziarnistą, więc były też zdrowsze 🙂

Można też dodać swoje ulubione przyprawy, aby poprawić smak.

tortille2

tortille1

tortille3

Tortille
 
Autor:
Składniki
  • 3 szklanki mąki (ja dałam 2 szklanki mąki pełnoziarnistej)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g margaryny
  • ¾ szklanki wrzącej wody
Wykonanie
  1. Wsyp do miski suche składniki, dodaj pokrojoną na kawałki margarynę i połącz ją palcami z mąką. Dodaj gorącą wodę i wyrób ciasto (polecam mikser, aby się nie poparzyć). Miksuj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  2. Podziel ciasto na części, każdą utocz w kulkę. Kulki rozwałkuj na cieniutki placek.
  3. Duża patelnię teflonową (ja używałam takiej o średnicy 32 cm, jeśli masz mniejszą, to rób mniejsze placki) mocno rozgrzej (nie używaj tłuszczu). Smaż placki na średnim ogniu do momentu aż pojawią się lekkie pęcherzyki powietrza (około 1 minutę - jeśli będziesz smażyć za długo, to placki zrobią się kurche), przewróć placek na drugą stronę i chwilkę posmaż.
  4. Gotowe placki odkładaj na ciepły talerz warstwowo, przykryj ściereczką.
  5. Do tortilli dodaj usmażone kawałki kurczaka, warzywa, sos i obiad gotowy 🙂
Notatki
Składniki na około 10 sztuk.

Blok czekoladowy jak za dawnych lat 🙂
Buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką

Related Post