Tort serduszkowo-kwiatowy dla Beaty
Greckie ciasto orzechowe - karydopita

Dziś nie tylko obchodzimy Święto Niepodległości, ale również święto Św. Marcina (najbardziej popularne w Poznaniu).

Tego dnia w Poznaniu zjada się całe tony rogali zwanych świętomarcińskimi – miałam okazję jeść takiego prawdziwego poznańskiego rogala i się w nich zakochałam.

Dlatego we wcześniejszych latach sama piekłam takie rogale (przepis znajdziecie tutaj).

W tym roku trochę z braku czasu, trochę z lenistwa (trzeba kiedyś w końcu trochę odpocząć) postanowiłam, że zamiast rogali zrobię prostszy i szybszy w wykonaniu drożdżowy warkocz z białym makiem.

Przede wszystkim użyłam tu tradycyjne ciasto drożdżowe, którego wykonanie z wyrastaniem zajęło mi 3 godziny (ciasto na rogale jest typu półfrancuskiego i wymaga kilkukrotnego wałkowania i schładzania – na co trzeba w zasadzie jednego dnia).

Przepis na masę makową też lekko zmodernizowałam.

Jeśli tak jak ja macie mało czasu, albo boicie się, że nie macie odpowiednich umiejętności do przygotowania ciasta półfrancuskiego, to koniecznie zróbcie sobie ten warkocz.

Uprzedzając pytania – biały mak kupiłam tutaj.

Dokładny sposób wykonania (ze zdjęciami) znajdziecie tutaj.

drożdżowy warkocz z białym makiem4

drożdżowy warkocz z białym makiem1

drożdżowy warkocz z białym makiem2

drożdżowy warkocz z białym makiem3

Drożdżowy warkocz z białym makiem
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 100 ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 35g cukru
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250g mąki
masa makowa:
  • 100 g białego maku (szklanka)
  • garść orzechów włoskich
  • 6 daktyli bez pestek
  • garść blanszowanych migdałów
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
dodatkowo:
  • około szklanki cukru pudru
  • odrobina wody - mniej więcej ⅓ szklanki (wodę dodajemy stopniowo)
  • garść rozdrobnionych blanszowanych migdałów, lub orzechów włoskich
Wykonanie
wykonanie masy makowej:
  1. Zalej mak wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut.
  2. Orzechy włoskie i daktyle również zalej gorącą wodą i poczekaj aż daktyle zmiękną i napęcznieją.
  3. Sparzony mak odsącz (ja przelałam go przez sitko wyłożone pieluchą tetrową), a następnie zmiel dwukrotnie razem z orzechami, daktylami i migdałami.
  4. Do zmielonej masy dodaj cukier puder i śmietanę, wymieszaj.
wykonanie ciasta:
  1. Drożdże rozprowadź w letnim mleku z cukrem, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  2. W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, sól i jajko, dodaj masło.
  3. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  4. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na cienki prostokąt.
  5. Wyłóż na ciasto masę makową i dokładnie rozprowadź - pozostaw brzegi bez masy.
  6. Zwiń ciasto w rulon i ostrożnie przekrój wzdłuż na dwie części.
  7. Przepleć ze sobą powstałe dwa kawałki, tworząc warkocz.
  8. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  9. Wstaw drożdżówkę do zimnego piekarnika - nastaw temperaturę na 170 stopni, a czas na około 30-40 minut (zależy jak szybko nagrzewa ci się piekarnik).
  10. Wyjmij gdy ciasto będzie ładnie rumiane.
  11. Ostudzone ciasto polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody, posyp posiekanymi migdałami.

Tort serduszkowo-kwiatowy dla Beaty
Greckie ciasto orzechowe - karydopita

Related Post