Przepis na karmelizowane orzechy

Zrobienie karmelizowanych orzechów, jest bardzo proste, a takie orzechy pięknie wyglądają i świetnie smakują:)

Jak zrobić karmelizowane orzechy?

Potrzebujemy do tego:

  • 150 cukru pudru (albo ewentualnie zwykłego cukru)
  • 100 g mieszanych orzechów – włoskich, laskowych, migdałów itp.

Aby przygotować glazurowane orzechy, do rondla ustawionego na małym lub średnim ogniu wsyp cukier i dodaj 3 łyżki wody (jeśli używasz cukru zwykłego dodaj trochę więcej wody).

Poczekaj aż cukier się całkowicie rozpuści, po czym zwiększ ogień i doprowadź płyn do wrzenia.

Gotuj, nie mieszając, aż syrop nabierze głębokiego bursztynowego koloru.

Szybko zanurz uprażone orzechy w syropie i obracaj je, aby się nim pokryły.

Orzechy wyciągnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – możesz je teraz podzielić na mniejsze porcje, albo zostawić całość.

Po wystudzeniu połam masę na mniejsze kawałki i użyj do dekoracji.

Prawda, że prosto!

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na orzechy w karmelu!

A takie orzechy możecie użyć do dekoracji ciasta, np. pysznej czekoladowej babki :)


karmelizowane orzechy

karmelizowane orzechy

Przepis na karmelizowane orzechy pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” – polecam :)