Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy jajecznej dodaj skórkę i sok z pomarańczy - krótko zmiksuj.
sok i skórka z jednej pomarańczy
Dodaj połowę mąki, jogurt i resztę mąki.
100 g jogurtu naturalnego
Przelej masę do tortownicy o wielkości około 22-24 cm (wysmarowanej masłem i posypanej mąką).
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
W tym czasie przygotuj syrop pomarańczowy - zetrzyj z pomarańczy skórkę i wyciśnij z niej sok, umieść wszystko w rondelku, dodaj cukier i gotuj przez około 5 minut.
sok i skórka z jednej pomarańczy, 1,5 łyżki cukru
Po upieczeniu ciasto od razu nakłuj w wielu miejscach - np. wykałaczką - i polej syropem.