Przepis na proste ciasto pomarańczowe z jogurtem
Mam dziś dla was lekkie ciasto pomarańczowo-jogurtowe.
W typie ciasta biszkoptowego – lekkie i puszyste.
Ciasta biszkoptowe mają to do siebie, że są „suchawe”, więc aby temu zapobiec ciasto zaraz po upieczeniu nakłułam w wielu miejscach i polałam syropem pomarańczowym.
Ciasto dzięki temu zyskało nie tylko na wilgotności, ale również robiło się mocniej pomarańczowe w smaku.
To ciasto pomarańczowe jest tak lekkie, że możecie zjeść bezkarnie kilka kawałków ( w 100 gramach ma około 22o kalorii).
Zachęcam was również do wypróbowania przepisu na babkę pomarańczową z żurawinami, ciasto pomarańczowe z imbirem, czy też ciasto czekoladowo-pomarańczowe.




Ciasto pomarańczowo-jogurtowe przepis do druku

Ciasto pomarańczowo-jogurtowe
Przepis na lekkie i niskokaloryczne ciasto pomarańczowe na jogurcie.
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 22 - 24 cm.
Składniki
ciasto:
- 3 jajka - użyłam rozmiar L
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 100 g jogurtu naturalnego (5 łyżek)
dodatkowo:
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 1,5 łyżki cukru
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj skórkę i sok z pomarańczy - krótko zmiksuj.
- Dodaj połowę mąki, jogurt i resztę mąki.
- Przelej masę do tortownicy o wielkości około 22-24 cm (wysmarowanej masłem i posypanej mąką).
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- W tym czasie przygotuj syrop pomarańczowy - zetrzyj z pomarańczy skórkę i wyciśnij z niej sok, umieść wszystko w rondelku, dodaj cukier i gotuj przez około 5 minut.
- Po upieczeniu ciasto od razu nakłuj w wielu miejscach - np. wykałaczką - i polej syropem.
- Odstaw ciasto do wystudzenia.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 220kcalWeglowodany: 40gBiałko: 6gTłuszcz: 4gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!