Przepis na proste ciasto pomarańczowe z jogurtem

orange yoghurt cake

Mam dziś dla was lekkie ciasto pomarańczowo-jogurtowe.

W typie ciasta biszkoptowego – lekkie i puszyste.

Ciasta biszkoptowe mają to do siebie, że są „suchawe”, więc aby temu zapobiec ciasto zaraz po upieczeniu nakłułam w wielu miejscach i polałam syropem pomarańczowym.

Ciasto dzięki temu zyskało nie tylko na wilgotności, ale również robiło się mocniej pomarańczowe w smaku.

To ciasto pomarańczowe jest tak lekkie, że możecie zjeść bezkarnie kilka kawałków ( w 100 gramach ma około 22o kalorii).

Zachęcam was również do wypróbowania przepisu na babkę pomarańczową z żurawinami, ciasto pomarańczowe z imbirem, czy też ciasto czekoladowo-pomarańczowe.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

ciasto pomarańczowo-jogurtowe  ciasto pomarańczowe z jogurtem

ciasto jogurtowo-pomarańczowe  pomarańczowe ciasto z jogurtem

Ciasto pomarańczowo-jogurtowe przepis do druku

ciasto pomarańczowe z jogurtem

Ciasto pomarańczowo-jogurtowe

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i niskokaloryczne ciasto pomarańczowe na jogurcie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 12
Kalorie 220 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o wielkości około 22 - 24 cm.

Składniki
  

ciasto:

dodatkowo:

  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 1,5 łyżki cukru

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodaj skórkę i sok z pomarańczy - krótko zmiksuj.
  • Dodaj połowę mąki, jogurt i resztę mąki.
  • Przelej masę do tortownicy o wielkości około 22-24 cm (wysmarowanej masłem i posypanej mąką).
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • W tym czasie przygotuj syrop pomarańczowy - zetrzyj z pomarańczy skórkę i wyciśnij z niej sok, umieść wszystko w rondelku, dodaj cukier i gotuj przez około 5 minut.
  • Po upieczeniu ciasto od razu nakłuj w wielu miejscach - np. wykałaczką - i polej syropem.
  • Odstaw ciasto do wystudzenia.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 220kcalWeglowodany: 40gBiałko: 6gTłuszcz: 4gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!