Ciasto pomarańczowo-jogurtowe – proste i pyszne

 

orange yoghurt cake

 

Mam dziś dla was lekkie ciasto pomarańczowo-jogurtowe.

W typie ciasta biszkoptowego – lekkie i puszyste.

Ciasta biszkoptowe mają to do siebie, że są „suchawe”, więc aby temu zapobiec ciasto zaraz po upieczeniu nakłułam w wielu miejscach i polałam syropem pomarańczowym.

Ciasto dzięki temu zyskało nie tylko na wilgotności, ale również robiło się mocniej pomarańczowe w smaku.

To ciasto pomarańczowe jest tak lekkie, że możecie zjeść bezkarnie kilka kawałków ( w 100 gramach ma około 22o kalorii).

Zachęcam was również do wypróbowania przepisu na babkę pomarańczową z żurawinami, ciasto pomarańczowe z imbirem, czy też ciasto czekoladowo-pomarańczowe.

 

ciasto pomarańczowo-jogurtowe  ciasto pomarańczowe z jogurtem
 

ciasto jogurtowo-pomarańczowe  pomarańczowe ciasto z jogurtem

Przepis do druku

Ciasto pomarańczowo-jogurtowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 22-24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 100 g (5 łyżek) jogurtu naturalnego
dodatkowo:
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 1,5 łyżki cukru
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej dodaj skórkę i sok z pomarańczy - krótko zmiksuj.
  4. Dodaj połowę mąki, jogurt i resztę mąki.
  5. Przelej masę do tortownicy o wielkości około 22-24 cm (wysmarowanej masłem i posypanej mąką).
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  7. W tym czasie przygotuj syrop pomarańczowy - zetrzyj z pomarańczy skórkę i wyciśnij z niej sok, umieść wszystko w rondelku, dodaj cukier i gotuj przez około 5 minut.
  8. Po upieczeniu ciasto od razu nakłuj w wielu miejscach - np. wykałaczką - i polej syropem.
  9. Odstaw ciasto do wystudzenia.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 220 Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 40 g Błonnik: 0,6 g Białka: 6 g