Przepis na ciasto pomarańczowe z imbirem

To ciasto pomarańczowe może nie wygrałoby głównej nagrody za wygląd, za to jest bardzo smaczne i aromatyczne.

Ma fajny pomarańczowy smak podkręcony imbirem – świetnie się sprawdzi w zimowy pochmurny dzień – na pewno od razu poprawi humor każdemu (szczególnie jeśli dodacie do niego trochę bitej śmietany i filiżankę dobrej herbaty lub kawy).

Do tego ma jeszcze jedną olbrzymią zaletę – jest bardzo proste w wykonaniu :)

Wymaga jedynie połączenia w jednej misce suchych składników, w drugiej misce mokrych składników, a następnie wymieszania ich razem (nie trzeba nawet używać miksera :)).

Zachęciłam? Mam nadzieję, że tak :)

Podaję porcję na tortownicę 22 cm średnicy.

Ps. Zachęcam do wypróbowania również innych moich ciast z owocami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

ciasto pomarańczowe7

ciasto pomarańczowe6

ciasto pomarańczowe2

ciasto pomarańczowe5

Ciasto pomarańczowe z imbirem przepis do druku

ciasto pomarańczowe1

Ciasto pomarańczowe z imbirem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste pomarańczowe ciasto z dodatkiem imbiru.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 12

Składniki

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 4 jajka rozmiar L
  • 150 g kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • 150 ml oleju
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego (można dać trochę więcej)

syrop:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

Instrukcja
 

ciasto:

  • W jednej misce umieść wszystkie suche składniki.
    200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 0,5 łyżeczki imbiru
  • W drugiej misce umieść jajka, śmietanę, olej, sok i skórkę z pomarańczy - wymieszaj razem.
    4 jajka, 150 g kwaśnej śmietany, 150 ml oleju, skórka, 4 łyżki soku
  • Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmieszaj - tylko do połączenia składników.
  • Przelej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 170 stopniach na termoobiegu przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i nakłuj wielokrotnie wierzch ciasta (np. wykałaczką).
  • Cukier puder zmieszaj z sokiem z pomarańczy i polej syropem wierzch ciasta, rozsmaruj, aby wchłonęło się równomiernie w ciasto.
    4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki soku
  • Ciasto ostudź.
  • Podawaj np. z bitą śmietaną.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki „120 wypieków” autorstwa Emmy Patmore.