ciasto pomarańczowe2

Przepis na pomarańczowe ciasto z imbirem

Ciasto pomarańczowe z imbirem to smakowite ciasto, które łączy w sobie soczysty smak pomarańczy z wyrazistym imbirem. To doskonałe połączenie owocowej słodyczy i pikantnego akcentu, które sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta smaku. To doskonałe ciasto na każdą okazję! Gorąco polecam!

ciasto pomarańczowe5

Ciasto pomarańczowe z imbirem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste i wilgotne ciasta pełne smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto pomarańczowe1

Ciasto pomarańczowe z imbirem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste pomarańczowe ciasto z dodatkiem imbiru.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na pomarańczowe ciasto z imbirem

  • 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 150 g kwaśnej śmietany ((użyłam 12%))
  • 150 ml oleju
  • skórka (starta z jednej pomarańczy)
  • 4 łyżki soku (wyciśniętego z pomarańczy)
  • 0,5 łyżeczki imbiru (mielonego (można dać trochę więcej))

składniki na pomarańczowy syrop do ciasta

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku (wyciśniętego z pomarańczy)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto pomarańczowe z imbirem krok po kroku

  • W jednej misce umieść wszystkie suche składniki.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 0,5 łyżeczki imbiru
  • W drugiej misce umieść jajka, śmietanę, olej, sok i skórkę z pomarańczy – wymieszaj razem.
    4 jajka, 150 g kwaśnej śmietany, 150 ml oleju, skórka, 4 łyżki soku
  • Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmieszaj – tylko do połączenia składników.
  • Przelej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (na termoobiegu) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i nakłuj wielokrotnie wierzch ciasta (np. wykałaczką).
  • Cukier puder zmieszaj z sokiem z pomarańczy i polej syropem wierzch ciasta, rozsmaruj, aby wchłonęło się równomiernie w ciasto.
    4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki soku
  • Ciasto ostudź.
  • Podawaj np. z bitą śmietaną.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z imbirem, ciasto z pomarańczami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto pomarańczowe7

Pomarańczowe ciasto z imbirem i syropem pomarańczowym

To ciasto pomarańczowe może nie wygrałoby głównej nagrody za wygląd, za to jest bardzo smaczne i aromatyczne. Ma fajny pomarańczowy smak podkręcony imbirem – świetnie się sprawdzi w zimowy pochmurny dzień – na pewno od razu poprawi humor każdemu (szczególnie jeśli dodacie do niego trochę bitej śmietany i filiżankę dobrej herbaty lub kawy). Do tego ma jeszcze jedną olbrzymią zaletę – jest bardzo proste w wykonaniu! Wymaga jedynie połączenia w jednej misce suchych składników, w drugiej misce mokrych składników, a następnie wymieszania ich razem (nie trzeba nawet używać miksera). Zachęciłam? Mam nadzieję, że tak!

Ps. Zachęcam do wypróbowania również innych moich ciast z owocami.

ciasto pomarańczowe6

Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki „120 wypieków” autorstwa Emmy Patmore.

Polecane przepisy na ciasta pomarańczowe

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta pomarańczowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: