To ciasto pomarańczowe może nie wygrałoby głównej nagrody za wygląd, za to jest bardzo smaczne i aromatyczne.

Ma fajny pomarańczowy smak podkręcony imbirem – świetnie się sprawdzi w zimowy pochmurny dzień – na pewno od razu poprawi humor każdemu (szczególnie jeśli dodacie do niego trochę bitej śmietany i filiżankę dobrej herbaty lub kawy).

Do tego ma jeszcze jedną olbrzymią zaletę – jest bardzo proste w wykonaniu :)

Wymaga jedynie połączenia w jednej misce suchych składników, w drugiej misce mokrych składników, a następnie wymieszania ich razem (nie trzeba nawet używać miksera :)).

Zachęciłam? Mam nadzieję, że tak :)

Podaję porcję na tortownicę 22 cm średnicy.

ciasto pomarańczowe7

ciasto pomarańczowe6

ciasto pomarańczowe2

ciasto pomarańczowe5

 

Ciasto pomarańczowe z imbirem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz

Składniki
  

ciasto:

syrop:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

Instrukcja
 

ciasto:

  • W jednej misce umieść wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce umieść jajka, śmietanę, olej, sok i skórkę z pomarańczy - wymieszaj razem.
  • Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmieszaj - tylko do połączenia składników.
  • Przelej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 170 stopniach na termoobiegu przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i nakłuj wielokrotnie wierzch ciasta (np. wykałaczką).
  • Cukier puder zmieszaj z sokiem z pomarańczy i polej syropem wierzch ciasta, rozsmaruj, aby wchłonęło się równomiernie w ciasto.
  • Ciasto ostudź.
  • Podawaj np. z bitą śmietaną.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki „120 wypieków” autorstwa Emmy Patmore.