Lekkie ciasto biszkoptowe pomarańczowe z cynamonem

ciasto pomarańczowo-cynamonowe

Miałam ostatnio ochotę na jakieś ciasto, ale nie chciało mi się za długo przy nim bawić i kombinować.

I tym sposobem upiekłam puszyste ciasto pomarańczowo-cynamonowe.

Delikatne jak biszkopt, a jednocześnie lekko wilgotne dzięki soku z pomarańczy.

Do ciasta pomarańczowego dołożyłam jeszcze mielony cynamon, bo po pierwsze bardzo lubię cynamon. A po drugie świetnie komponuje się z pomarańczowym smakiem.

Aby zrobić takie pomarańczowe ciasto z cynamonem musicie zmiksować jajka z cukrem na puszystą i gęstą masę.

Potem dodajecie do nich sok pomarańczowy (ja użyłam po prostu taki z kartonika) i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Ciasto można jeść już po lekkim ostudzeniu.

Jeśli macie ochotę, to możecie ciasto po upieczeniu poleć polewą czekoladową.

Najprościej taką polewę zrobić z czekolady i śmietany kremówki.

Kremówkę (75 ml) wlewamy do rondelka i podgrzewamy, do gorącej kremówki dodajemy tabliczkę połamanej mlecznej czekolady. Mieszamy i studzimy, a gdy zacznie tężeć polewamy nią ciasto.

Zachęcam was także do wypróbowania moich przepisów na babki :)

fit ciasto pomarańczowe
ciasto pomarańczowo-cynamonowe
pomarańczowe ciasto biszkoptowe
cynamonowe ciasto biszkoptowe

Ciasto pomarańczowo-cynamonowe przepis do druku

biszkopt pomarańczowy

Ciasto pomarańczowo-cynamonowe

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste ciasto pomarańczowe z mielonym cynamonem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 12
Kalorie 134 kcal

Wyposażenie

  • Podłużna forma do keksa o długości około 25 cm.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i mielonym cynamonem.
  • Dodaj mąkę na zmianę z sokiem z pomarańczy do ubitych jajek.
  • Formę do pieczenia o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź, a następnie wyjmij z foremki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 134kcalWeglowodany: 21gBiałko: 5gTłuszcz: 3g
Słowa kluczowe puszyste ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Ciasto cynamonowe

Sprawdź ten przepis
ciasto z cynamonem

Magdalenki pomarańczowe

Sprawdź ten przepis

Omlet biszkoptowy

Sprawdź ten przepis
omlet biszkoptowy