Lekkie ciasto biszkoptowe pomarańczowe z cynamonem

Miałam ostatnio ochotę na jakieś ciasto, ale nie chciało mi się za długo przy nim bawić i kombinować.
I tym sposobem upiekłam puszyste ciasto pomarańczowo-cynamonowe.
Delikatne jak biszkopt, a jednocześnie lekko wilgotne dzięki soku z pomarańczy.
Do ciasta pomarańczowego dołożyłam jeszcze mielony cynamon, bo po pierwsze bardzo lubię cynamon. A po drugie świetnie komponuje się z pomarańczowym smakiem.
Aby zrobić takie pomarańczowe ciasto z cynamonem musicie zmiksować jajka z cukrem na puszystą i gęstą masę.
Potem dodajecie do nich sok pomarańczowy (ja użyłam po prostu taki z kartonika) i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Ciasto można jeść już po lekkim ostudzeniu.
Jeśli macie ochotę, to możecie ciasto po upieczeniu poleć polewą czekoladową.
Najprościej taką polewę zrobić z czekolady i śmietany kremówki.
Kremówkę (75 ml) wlewamy do rondelka i podgrzewamy, do gorącej kremówki dodajemy tabliczkę połamanej mlecznej czekolady. Mieszamy i studzimy, a gdy zacznie tężeć polewamy nią ciasto.
Zachęcam was także do wypróbowania moich przepisów na babki :)




Ciasto pomarańczowo-cynamonowe przepis do druku

Ciasto pomarańczowo-cynamonowe
Wyposażenie
- Podłużna forma do keksa o długości około 25 cm.
Składniki
- 120 ml soku z pomarańczy
- 4 jajka rozmiar L
- 100 g cukru pół szklanki`
- 225 g mąki 1 i 1/2 szklanki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i mielonym cynamonem.
- Dodaj mąkę na zmianę z sokiem z pomarańczy do ubitych jajek.
- Formę do pieczenia o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź, a następnie wyjmij z foremki.