ciasto pomarańczowo-cynamonowe

Lekkie ciasto biszkoptowe pomarańczowe z cynamonem

Czy lubisz pomarańcze i cynamon? Jeśli tak, to moje puszyste ciasto pomarańczowo-cynamonowe na pewno przypadnie Ci do gustu! To doskonały wybór na śniadanie, podwieczorek lub deser. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka podstawowych składników, w tym świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i aromatyczny cynamon. Po upieczeniu ciasto jest miękkie, wilgotne i pachnące, idealne do podania z herbatą lub kawą. Spróbuj tego prostego przepisu i ciesz się wspaniałym smakiem!

ciasto pomarańczowo-cynamonowe

Ciasto pomarańczowo-cynamonowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i bardzo puszyste ciasta, które mają mało kalorii, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

biszkopt pomarańczowy

Ciasto pomarańczowo-cynamonowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste ciasto pomarańczowe z mielonym cynamonem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 12
Kalorie 134 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do keksa o długości około 25 cm.
Składniki

składniki na ciasto pomarańczowe

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto pomarańczowe z cynamonem

  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    4 jajka, 100 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i mielonym cynamonem.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodaj mąkę na zmianę z sokiem z pomarańczy do ubitych jajek.
    120 ml soku z pomarańczy
  • Formę do pieczenia o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz ciasto pomarańczowe w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź, a następnie wyjmij z foremki.
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 134kcalWeglowodany: 21gBiałko: 5gTłuszcz: 3g
Słowa kluczowe puszyste ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
fit ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe z cynamonem – uwagi

Miałam ostatnio ochotę na jakieś ciasto, ale nie chciało mi się za długo przy nim bawić i kombinować. I tym sposobem upiekłam puszyste ciasto pomarańczowo-cynamonowe. Delikatne jak biszkopt, a jednocześnie lekko wilgotne dzięki soku z pomarańczy.

Do ciasta pomarańczowego dołożyłam jeszcze mielony cynamon, bo po pierwsze bardzo lubię cynamon. A po drugie świetnie komponuje się z pomarańczowym smakiem.

pomarańczowe ciasto biszkoptowe

Jak zrobić puszyste ciasto pomarańczowe – wskazówki

Aby zrobić takie pomarańczowe ciasto z cynamonem musicie zmiksować jajka z cukrem na puszystą i gęstą masę. Potem dodajecie do nich sok pomarańczowy (ja użyłam po prostu taki z kartonika) i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Ciasto można jeść już po lekkim ostudzeniu. Jeśli macie ochotę, to możecie ciasto po upieczeniu poleć polewą czekoladową. Najprościej taką polewę zrobić z czekolady i śmietany kremówki.

cynamonowe ciasto biszkoptowe

Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta?

Kremówkę (75 ml) wlewamy do rondelka i podgrzewamy, do gorącej kremówki dodajemy tabliczkę połamanej mlecznej czekolady. Mieszamy i studzimy, a gdy zacznie tężeć polewamy nią ciasto.

Zachęcam was także do wypróbowania moich przepisów na babki :)

Polecane przepisy na ciasta pomarańczowe

Jeśli lubisz wypieki o pomarańczowym aromacie, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy: