placek pomarańczowy z syropem

Przepis na prosty placek o pomarańczowym smaku

Zapraszam dziś na przepyszny, a do tego bardzo lekki i niskokaloryczny placek pomarańczowy z syropem pomarańczowym. To ciasto przygotowane jest z całymi gotowanymi pomarańczami co sprawia, że smak ciasta jest obłędny! Gorąco polecam!

proste ciasto pomarańczowe

Placek pomarańczowy z syropem przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na lekkie a jednocześnie bardzo aromatyczne ciasto, to koniecznie upiecz to z całymi gotowanymi pomarańczami.

placek pomarańczowy z syropem

Placek pomarańczowy z syropem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i pyszne mocno pomarańczowe ciasto z syropem.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Porcje 24
Kalorie 164 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto z pomarańczami

składniki na syrop pomarańczowy do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z pomarańczy

  • Pomarańcze dobrze umyj i sparz gorącą wodą.
    2 pomarańcze
  • Włóż do garnka, zalej wodą tak aby były całe przykryte, a następnie dociśnij żaroodpornym talerzykiem lub kubkiem. Gotuj przez około godzinę, aż będą miękkie.
  • Postaw na trochę do przestudzenia, a następnie zmiksuj na mus.
  • Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.
    3 jajka, 100 g cukru trzcinowego
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami.
    150 g mielonych migdałów, 80 g mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodaj zmiksowane pomarańcze do jajek i zmiksuj.
  • Wsyp mąkę i zmiksuj.
  • Przelej ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
  • W tym czasie przygotuj syrop.

Jak zrobić syrop pomarańczowy do ciasta

  • W garnku zagotuj sok z cukrem i laskami cynamonu – gotuj przez około 20 minut – aby się lekko zredukował.
    500 ml soku pomarańczowego, 2 kawałki cynamonu, 50 g cukru trzcinowego
  • Ciasto zaraz po upieczeniu polej mniej więcej połową syropu, posyp płatkami migdałów i odstaw do wystudzenia.
    trochę płatków migdałów
  • Resztę syropu wykorzystaj przy serwowaniu ciasta.
Notatki
Szklanka ma 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 164kcalWeglowodany: 16gBiałko: 6gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe ciasto z pomarańczy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
fit ciasto pomarańczowe

Ciasto z całymi pomarańczami – uwagi

Zapraszam was na pyszny placek pomarańczowy z syropem pomarańczowo-cynamonowym. Ciasto jest o tyle ciekawe, że zrobione jest z całych pomarańczy. Gotujemy je do miękkości, a następnie miksujemy na gładką masę i dodajemy do ciasta. Ciasto jest dzięki nim mega pomarańczowe. A syrop dodaje mu dużej wilgotności.

Ogromną zaletą tego placka jest jego niska kaloryczność. To ciasto z kategorii fit, czyli można go jeść bez wyrzutów sumienia. Niewielka ilość kalorii, świetny smak i duża wilgotność sprawiają, że to ciasto to prawdziwy hit! Do tego proste składniki i bardzo łatwe wykonanie sprawiają, że każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego ciasta! Zacznijcie od ugotowania pomarańczy, to na to potrzeba trochę czasu, a także na ich ostudzenie. Możecie je nawet ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Wtedy samo zrobienie ciasta pomarańczowego to będzie już chwila. Zmiksujcie ugotowane pomarańcze blenderem, albo malakserem na gładki mus i dodajcie go do ciasta.

Poza pomarańczami do ciasta będziecie potrzebować mielone migdały. Jeśli nie macie gotowych mielonych migdałów, to możecie zmielić młynkiem albo malakserem zwykłe migdały na drobną mączkę. Do ciasta nie dodajemy już żadnych tłuszczy – całość tłuszczy pochodzi z mielonych migdałów i jajek. Dlatego to ciasto jest nie tylko niskokaloryczne, ale również zdrowe – z naturalnymi tłuszczami i pełnoziarnistą mąką. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowało!

dietetyczne ciasto pomarańczowe

Jak zrobić bezglutenowe ciasto pomarańczowe?

To ciasto bardzo łatwo możecie zrobić w wersji bezglutenowej. W głównej mierze ciasto przygotowane jest na mielonych migdałach, a sama mąką stanowi jego stosunkowo małą ilość. Ja tu użyłam pełnoziarnistą mąkę, która należy do mąk bardziej chłonących wilgoć – podobnie jak mąki bezglutenowe. Dlatego tą mąkę pełnoziarnistą możecie zastąpić mąką bezglutenową. Pamiętajcie wtedy o użyciu bezglutenowego proszku do pieczenia. A jeśli go nie macie, to możecie zamiast proszku do pieczenia użyć tak około pół łyżeczki sody oczyszczonej.

A jeśli lubicie takie fajnie pomarańczowe ciasta, to ja Wam gorąco polecam ciasto czekoladowe z całą pomarańczą. Tutaj też jest dodawana cała gotowana pomarańcza – tylko jedna sztuka. I dodatkowo ciasto jest przygotowane z czekoladą, która wspaniale się uzupełnia ze smakiem pomarańczy. Spróbujcie koniecznie!

Przepis na ten placek pochodzi z książki Donny Hay „Modern Baking”, ale został przeze mnie trochę zmodyfikowany.

Polecam wam również wypróbowanie innych moich zdrowych i fit przepisów :)

ciasto pomarańczowo-migdałowe
ciasto z całych pomarańczy ciasto pomarańczowe z całych pomarańczy

Polecane przepisy na ciasta pomarańczowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta pomarańczowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy. Każdy z nich inny, ale każdy przepyszny.