Przepis na prosty placek o pomarańczowym smaku
Zapraszam was na pyszny placek pomarańczowy z syropem pomarańczowo-cynamonowym.
Ciasto jest o tyle ciekawe, że zrobione jest z całych pomarańczy.
Gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy na gładką masę i dodajemy do ciasta.
Ciasto jest dzięki nim mega pomarańczowe.
A syrop dodaje mu dużej wilgotności.
Ogromną zaletą tego placka jest jego niska kaloryczność.
To ciasto z kategorii fit, czyli można go jeść bez wyrzutów sumienia.
Przepis na ten placek pochodzi z książki Donny Hay „Modern Baking”, ale został przeze mnie trochę zmodyfikowany.
Polecam wam również wypróbowanie innych moich zdrowych i fit przepisów :)






Placek pomarańczowy z syropem – przepis do druku

Placek pomarańczowy z syropem
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
ciasto:
- 2 średnie pomarańcze - około 500 g
- 3 duże jajka - rozmiar L
- 100 g (pół szklanki) cukru trzcinowego
- 150 g (1 i 1/4 szklanki) mielonych migdałów
- 80 g (pół szklanki) mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę płatków migdałów do posypania
syrop:
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 50 g (1/4 szklanki) cukru trzcinowego
- 2 kawałki cynamonu
Instrukcja
- Pomarańcze dobrze umyj i sparz gorącą wodą.
- Włóż do garnka, zalej wodą tak aby były całe przykryte, a następnie dociśnij żaroodpornym talerzykiem lub kubkiem. Gotuj przez około godzinę, aż będą miękkie.
- Postaw na trochę do przestudzenia, a następnie zmiksuj na mus.
- Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami.
- Dodaj zmiksowane pomarańcze do jajek i zmiksuj.
- Wsyp mąkę i zmiksuj.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- W tym czasie przygotuj syrop.
- W garnku zagotuj sok z cukrem i laskami cynamonu - gotuj przez około 20 minut - aby się lekko zredukował.
- Ciasto zaraz po upieczeniu polej mniej więcej połową syropu, posyp płatkami migdałów i odstaw do wystudzenia.
- Resztę syropu wykorzystaj przy serwowaniu ciasta.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 164kcalWeglowodany: 16gBiałko: 6gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!