Placek pomarańczowy z syropem

 

placek pomarańczowy z syropem

 

Zapraszam was na pyszny placek pomarańczowy z syropem pomarańczowo-cynamonowym.

Ciasto jest o tyle ciekawe, że zrobione jest z całych pomarańczy.

Gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy na gładką masę i dodajemy do ciasta.

Ciasto jest dzięki nim mega pomarańczowe. A syrop dodaje mu dużej wilgotności.

Ogromną zaletą tego placka jest jego niska kaloryczność.

To ciasto z kategorii fit, czyli można go jeść bez wyrzutów sumienia.

Przepis na ten placek pochodzi z książki Donny Hay „Modern Baking”, ale został przeze mnie trochę zmodyfikowany.

Polecam wam również wypróbowanie innych moich zdrowych i fit przepisów 🙂

 

ciasto pomarańczowo-migdałowe dietetyczne ciasto pomarańczowe
 

fit ciasto pomarańczowe proste ciasto pomarańczowe
 

ciasto z całych pomarańczy ciasto pomarańczowe z całych pomarańczy
 

Placek pomarańczowy z syropem – przepis do druku

 

Placek pomarańczowy z syropem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
ciasto:
  • 2 średnie pomarańcze - około 500 g
  • 3 duże jajka - rozmiar L
  • 100 g (pół szklanki) cukru trzcinowego
  • 150 g (1 i ¼ szklanki) mielonych migdałów
  • 80 g (pół szklanki) mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • trochę płatków migdałów do posypania
syrop:
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 2 kawałki cynamonu
Wykonanie
  1. Pomarańcze dobrze umyj i sparz gorącą wodą.
  2. Włóż do garnka, zalej wodą tak aby były całe przykryte, a następnie dociśnij żaroodpornym talerzykiem lub kubkiem. Gotuj przez około godzinę, aż będą miękkie.
  3. Postaw na trochę do przestudzenia, a następnie zmiksuj na mus.
  4. Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.
  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami.
  6. Dodaj zmiksowane pomarańcze do jajek i zmiksuj.
  7. Wsyp mąkę i zmiksuj.
  8. Przelej ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  10. W tym czasie przygotuj syrop.
  11. W garnku zagotuj sok z cukrem i laskami cynamonu - gotuj przez około 20 minut - aby się lekko zredukował.
  12. Ciasto zaraz po upieczeniu polej mniej więcej połową syropu, posyp płatkami migdałów i odstaw do wystudzenia.
  13. Resztę syropu wykorzystaj przy serwowaniu ciasta.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 164 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 16 g Białka: 6 g