ciasto pomarańczowe

Przepis na babkę pomarańczową z żurawinami

Babki nie są zarezerwowane jedynie na Wielkanoc. Sprawdzą się również idealnie jako ciasto na Boże Narodzenie. Szczególnie jeśli to ciasto pomarańczowe z żurawinami. Ta babka pachnąca pomarańczami ma w sobie mnóstwo żurawiny i smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubicie takie słodko-kwaśne połączenia, to koniecznie ją upieczcie.

babka pomarańczowa z żurawinami

Ciasto pomarańczowe z żurawinami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite i wilgotne babki, to koniecznie zrób na święta taką z żurawiną.

proste ciasto świąteczne

Ciasto pomarańczowe z żurawinami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną babkę pomarańczową z żurawiną.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Duża forma do babki z kominkiem, albo podłużna forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na ciasto pomarańczowe z żurawinami

  • 225 g masła (miękkiego )
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • skórka starta z jednej średniej pomarańczy
  • 3 jajka (- użyłam rozmiar L)
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (- opcjonalnie)
  • 200 g jogurtu naturalnego ( – użyłam grecki)
  • 50 ml mleka
  • 300 g żurawiny ((świeżej lub mrożonej – nie trzeba jej rozmrażać, możesz odłożyć trochę żurawiny do dekoracji))
  • 375 g mąki pszennej (- 2,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na pomarańczowy lukier do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić pomarańczowe ciasto z żurawiną

  • Masło utrzyj z cukrem i skórką pomarańczową oraz ekstraktem pomarańczowym na puszystą masę.
    225 g masła, 200 g cukru, skórka starta z jednej średniej pomarańczy, kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku, po każdy dodaj łyżkę mąki i krótko zmiksuj.
    3 jajka
  • Dodaj resztę mąki w trzech porcjach na zmianę z jogurtem naturalnym i mlekiem.
    200 g jogurtu naturalnego, 50 ml mleka
  • Dodaj żurawiny i delikatnie wymieszaj łyżką.
    300 g żurawiny
  • Przełóż ciasto do formy na dużą babkę, albo do długiej keksówki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z sokiem pomarańczowym i takim lukrem polej ciasto.
    200 g cukru pudru, około 2 -4 łyżki soku z pomarańczy
  • Udekoruj wg uznania.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z żurawiną, żurawinowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka z żurawinami

Pomarańczowe ciasto z żurawinami – uwagi

Ciasto pomarańczowe z żurawinami, to jak dla mnie idealne ciasto na Boże Narodzenie.

Aromatyczne, pomarańczowe w smaku, wilgotne – dzięki masłu i żurawinom (musicie użyć świeże lub mrożone żurawiny – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).

Ja je upiekłam w formie do babki i wyszedł mi kawał ciacha.

Możecie też upiec je w dużej formie keksowej – takiej długiej na 30 cm, albo w tortownicy.

Świeże, czy też mrożone żurawiny są dość cierpkie, więc tym razem dałam do ciasta odrobinę cukru więcej niż zwykle oraz nie poskąpiłam lukru :)

Wierzch ciasta udekorowałam dodatkowo listkami ostrokrzewu oraz żurawinami.

Dodam, że ciasto długo zachowuje świeżość i nie wysycha – ja swoje upiekłam w piątek, a jeszcze w poniedziałek mąż zabrał je do pracy.

Na święta polecam także ciasto pomarańczowe z imbirem, albo ciasto czekoladowo-pomarańczowe.

ciasto z żurawinami
ciasto pomarańczowe z żurawinami
babka pomarańczowa
babka pomarańczowa z żurawinami
babka na boże narodzenie

Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.

Polecane przepisy na babki na święta Bożego Narodzenia

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na babki, które idealnie sprawdzą się na święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy: