Ciasto pomarańczowe z żurawinami
Ciasto pomarańczowe z żurawinami, to jak dla mnie idealne ciasto na Boże Narodzenie.
Aromatyczne, pomarańczowe w smaku, wilgotne – dzięki masłu i żurawinom (musicie użyć świeże lub mrożone żurawiny – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).
Ja je upiekłam w formie do babki i wyszedł mi kawał ciacha.
Możecie też upiec je w dużej formie keksowej – takiej długiej na 30 cm, albo w tortownicy.
Świeże, czy też mrożone żurawiny są dość cierpkie, więc tym razem dałam do ciasta odrobinę cukru więcej niż zwykle oraz nie poskąpiłam lukru :)
Wierzch ciasta udekorowałam dodatkowo listkami ostrokrzewu oraz żurawinami.
Dodam, że ciasto długo zachowuje świeżość i nie wysycha – ja swoje upiekłam w piątek, a jeszcze w poniedziałek mąż zabrał je do pracy.
Na święta polecam także ciasto pomarańczowe z imbirem, albo ciasto czekoladowo-pomarańczowe.
Ciasto pomarańczowe z żurawinami
- 225 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- skórka starta z jednej średniej pomarańczy
- 3 jajka - użyłam rozmiar L
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
- 200 g jogurtu naturalnego - użyłam grecki
- 50 ml mleka
- 300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej - nie trzeba jej rozmrażać, możesz odłożyć trochę żurawiny do dekoracji)
- 375 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru pudru
- około 2 łyżki soku z pomarańczy
- Masło utrzyj z cukrem i skórką pomarańczową oraz ekstraktem pomarańczowym na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku, po każdy dodaj łyżkę mąki i krótko zmiksuj.
- Dodaj resztę mąki w trzech porcjach na zmianę z jogurtem naturalnym i mlekiem.
- Dodaj żurawiny i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy na dużą babkę, albo do długiej keksówki (takiej długiej na 30 cm).
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z sokiem pomarańczowym i takim lukrem polej ciasto.
- Udekoruj wg uznania.
Przepis znalazłam tutaj – podaję z drobnymi zmianami.
Zostaw komentarz