3łyżkiwody pomarańczowej(, albo soku pomarańczowego (plus skórka starta z pomarańczy))
Instrukcja
Jak zrobić miękkie ciastka z żurawiną
Masło zmiksuj z cukrami, wodą pomarańczową albo sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową.
60 g masła, 100 g cukru białego, 60 g cukru trzcinowego, 3 łyżki wody pomarańczowej
W misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żurawinę drobno posiekaj lub zmiksuj blenderem.
150 g żurawiny
Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj.
1 jajko
Dodaj po trochu mąkę i mieszaj na wolnych obrotach - masa będzie gęsta.
Na koniec dodaj żurawinę i orzechy - wymieszaj dokładnie.
150 g żurawiny, 60 g orzechów
Nabieraj łyżką niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), tocz z niego kulki i układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
Po upieczeniu zostaw ciastka na blaszce aż ostygną.