Kartofle ugotuj, a następnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę do ziemniaków i ostudź.
500 g kartofli
Na dno niedużej patelni nalej wodę - tak do poziomu około 1 cm.
Włóż łososia do wody, lekko posól i popierz (ja użyłam pieprz cytrynowy), patelnię przykryj pokrywką i gotuj łososia na średnim ogniu przez około 15-20 minut - aż łosoś będzie gotowy.
100 g świeżego łososia, sól i pieprz
Łososia przestudź, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekaj i lekko zeszklij na patelni.
1 cebula
Do ziemniaków dodaj łososia, cebulę, koperek, jajko i część mąki (nie dodawaj całej od razu, tylko dosypuj w razie potrzeby - ilość mąki będzie zależeć od ziemniaków - młode ziemniaki mają w sobie więcej wody i potrzebują więcej mąki).
1 jajko, około 150 g mąki pszennej
Z ciasta lep nieduże placuszki (ciasto może być trochę lepkie) i obtaczaj je w bułce tartej.
bułka tarta
Gotowe placuszki smaż na patelni na rumiano.
Do jogurtu naturalnego dodaj koperek, posól i popieprz sos do smaku.
1 mały kubek jogurtu naturalnego, 1 łyżka koperku, sól i pieprz
Sos możesz przełożyć do zakręcanego słoiczka.
Placuszki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.