175gbiałej czekolady((deser wychodzi bardzo słodki, więc myślę, że 100 g w zupełności wystarczy)
Instrukcja
Jak zrobić korzenne tiramisu z białą czekoladą
Białą czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki, a ją umieść nad garnkiem z gotującą się wodą - tak aby woda nie dotykała do dna miseczki - rozpuść czekoladę, a następnie odstaw na bok do lekkiego wystudzenia.
175 g białej czekolady
Jajka umyj i przelej gorącą wodą, aby je sparzyć. Oddziel białka od żółtek.
Mascarpone zmiksuj z żółtkami.
250 g serka mascarpone, 3 żółtka
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
3 białka
Ciasteczka namocz w kawie zmieszanej z kardamonem i ułóż na dnie przygotowanych pucharków (ja miała ciasteczka z lidla i wyszło mi po 1,5 ciasteczka na warstwę).
250 ml mocnej kawy, 20 sztuk ciasteczek speculoos, 2 łyżeczki kardamonu
Na ciasteczka nałóż część kremu, przykryj warstwą namoczonych ciasteczek i ponownie nałóż krem.