Ser rozgnieć widelcem (nie miel go), dodaj jajka, cukier, sól, sodę oczyszczoną i mniej więcej 2/3 mąki.
500 g twarogu, 2 łyżki cukru, 2 jajka, 1 szczypta soli, 1 szczypta sody oczyszczonej, około 150 g mąki pszennej
Zagnieć ciasto - będzie klejące (jeśli macie mocno wodnisty twaróg, wtedy trzeba będzie dać trochę więcej mąki - ogólnie - jeśli będzie za dużo mąki, to placuszki będą twarde).
Posyp blat mąką, wyłóż na niego masę twarogową i uklep na placek o grubości około 1 cm.
Ostrym nożem pokrój placek na duże romby.
Ostrożnie umieść placuszki na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Smaż na małym ogniu aż placki będą z obu stron rumiane.
Podawaj na słodko z cukrem pudrem albo ulubionym dżemem (u mnie były to żurawiny).