barwniki w żelu(- opcjonalnie - pomarańczowy i czerwony/różowy)
Instrukcja
Jak zrobić owocowe bezy
Białka zmiksuj krótko aż się napuszą.
2 białka
Dodawaj po łyżce cukier i po każdym dosypaniu miksuj przez około minutę.
100 g cukru kryształu
Gdy dodasz cały cukier miksuj przez dodatkowe 5 minut - albo do czasu, aż nie będzie czuć w bezie kryształków cukru.
Dodaj mąkę ziemniaczaną i ziarenka z wanilii - krótko zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, ziarenka z połowy laski wanilii
Podziel bezę na dwie części, do jednej dodaj prawie całe pokruszone maliny i odrobinę barwnika czerwonego/różowego - bardzo ostrożnie i krótko wymieszaj.
1 garść malin
Do drugiej części dodaj skórkę z pomarańczy, większość posiekanej czekolady oraz barwnik pomarańczowy.
skórka starta z jednej pomarańczy, ok 50 g gorzkiej czekolady
Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego nakładaj małe porcje bezy na przygotowaną blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).
Wierzch bez posyp odłożonymi malinami oraz posiekaną czekoladą.
Piecz w temperaturze 100 stopni (na termoobiegu) przez około 60-80 minut - następnie piekarnik wyłącz i pozwól bezom wystygnąć w środku (najlepiej zostawić je tak na noc).