Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika potrójnie czekoladowego
Ciasteczka zmiksuj albo mocno rozkrusz wałkiem do ciasta.
150 g ciasteczek
Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
około 60 g masła
Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i obsyp delikatnie mąką.
Wyłóż ciasteczka na spód tortownicy i ugnieć (możesz to zrobić dnem szklanki).
Jak zrobić sernik potrójnie czekoladowy
Każdą czekoladę pokrusz, włóż do oddzielnej miseczki, dodaj do nich po 50 ml śmietany kremówki i rozpuść razem - ja to robiłam w mikrofalówce, można też w kąpieli wodnej.
100 g białej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady, 3 x 50 ml śmietany kremówki
Twaróg, cukier i jajka umieść w misie miksera, krótko zmiksuj.
1 kg twarogu sernikowego, 200 g cukru, 4 jajka
Podziel masę na trzy mniej więcej równe części, do każdej dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Na spód ciasteczkowy wyłóż najpierw masę z gorzką czekoladą.
Na nią ostrożnie wyłóż masę z mleczną czekoladą, a na koniec z białą czekoladą (uważaj, aby masy się nie wymieszały).
Piecz sernik czekoladowy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (w trybie góra/dół) przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozwól ciastu ostygnąć w środku (sernik będzie jeszcze "dochodził").
Po wystygnięciu schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
Przed podaniem udekoruj czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem śmietany kremówki.