Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.
135 g ciasteczek, 65 g masła
100 ml śmietany kremówki zagotuj z 1 garścią mięty i zostaw pod przykryciem do wystudzenia, aż mięta odda smak i kolor. Po zaparzeniu odcedź śmietankę dobrze wyciskając ją z liści mięty.
500 ml śmietany kremówki, 2 garście mięty
Do sera dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj.
1 kg sera twarogowego, 200 g cukru
Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
6 łyżeczek żelatyny, 8 łyżek wody
Dodaj żelatynę i sok z cytryny do masy twarogowej.
4 łyżki soku z cytryny
Garść mięty (tym razem same liście) utrzyj w moździerzu albo poszatkuj i dorzuć wraz z wystudzoną "miętową śmietanką"
Pozostałe 400 ml śmietany kremówki ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.
Czekoladki ułóż na dnie foremki.
około 130 g czekolady
Przełóż sernik na spód i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę - do stężenia.
Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania (proponuję polać go rozpuszczoną z odrobiną śmietany kremówki czekoladą).