Krok pierwszy - przygotowanie ciasta na bułki hamburgerowe
Drożdże rozdrobnij do wysokiej miseczki, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem - sprawdź, czy mleko nie jest zbyt gorące (gorące mleko może "zabić" drożdże i rozczyn będzie się nadawał do wyrzucenia). Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Drożdże powinny zwiększyć swoją objętość i mocno zgęstnieć - jeśli rozczyn drożdżowy po około 20 minutach tak nie wygląda, to oznacza, że trzeba przygotować nową porcję.
15 g drożdży, 250 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki ciasta na hamburgery umieść w dużej misce, dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto - ja najchętniej wyrabiam ciasto drożdżowe mikserem z założoną końcówką hakiem, albo w ręcznym mikserze z założonymi świderkami.
450 g mąki pszennej, 1 jajko, 4 łyżki mleka w proszku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli
Gdy ciasto będzie gotowe - gładkie i lśniące - przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Jeśli w domu masz chłodno, albo w kuchni są przeciągi, to polecam schowanie miski z ciastem do piekarnika - możesz go dodatkowo włączyć na maksymalnie 30 stopni - wtedy ciasto wyrośnie szybciej i ładniej.
Krok 2 - przygotowanie bułek na hamburgery
Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je na stolnicę, chwilę wyrób, a następnie uformuj w wałek. Podziel go na tyle części, ile bułek chcesz uzyskać - optymalnie na 8. Im więcej bułek, tym będą one mniejsze. Myślę, że 8 bułek jest taką optymalną ilością - bułki są dość duże, ale jednocześnie nie za wielkie.
Każdą bułkę hamburgerową utocz w kulę, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz dłonią.
Przykryj bułeczki i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
Bułki posmaruj z wierzchu mlekiem (ja to robię za pomocą pędzelka silikonowego) i posyp sezamem.
mleko, sezam
Krok 3 - pieczenie bułek hamburgerowych
Wstaw blachę z bułkami hamburgerowymi do piekarnika i piecz około 15 minut - do momentu aż będą rumiane - jeśli robisz bardzo duże bułki, to wydłuż odrobinę czas pieczenia.
Po upieczeniu bułki lekko ostudź - przez około 5-10 minut i już możesz je użyć do przygotowania domowych hamburgerów. Polecam też te bułki w towarzystwie szarpanej wołowiny - przepis na nią znajdziesz również na moim blogu.